Actualitate

Clădirea Centrului de Transfuzii Sanguine se degradează, în timp ce banii pentru consolidare nu sunt nici acum alocați

Sursa foto Fb/ Centrul de Transfuzie Sanguina Buzău

Sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, o clădire construită în 1974, a ajuns într-o stare de degradare care impune lucrări urgente de consolidare. Au fost făcute nenumărate solicitări, însă fondurile de la Ministerul Sănătății vin cu țârâita și cu mare întârziere. Deși acordul pentru investiție expiră peste un an, încă nu au fost alocați banii pentru reabilitare.

Nevoia de consolidare și reamenajare a clădirii în care funcționează o instituție de o importanță majoră, Centrul de Transfuzie Sanguină, a fost adusă la cunoștința oficialilor Ministerului Sănătății, în nenumărate rânduri, în ultimii ani, de către conducerea centrului. Însă, răspunsurile s-au lăsat așteptate, timp în care pereții clădirii s-au crăpat, iar crăpăturile se adâncesc pe zi ce trece. Într-un final, după demersuri repetate, s-a reușit realizarea DALI ( Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie).  Apoi, cu greu au venit fonduri pentru următoarea etapă: realizarea Proiectului Tehnic.

“Am reușit să obținem în primă faza bani pentru DALI. În 2021 am reușit să realizăm această expertizare, apoi am așteptat următoarea fază a investiției, proiectul tehnic și execuția. Am obținut și bani pentru următoarea fază și acordul de continuare a demersurilor, iar în 2023 am trecut la realizarea proiectului tehnic (PT).  A fost o provocare, care a durat ceva vreme. Ne-am dat seama că în DALI erau neconcordanțe care trebuiau reparate într-un fel în PT, a durat cam 4 luni. Am finalizat PT într-un final, l-am depus la Ministerul Sănătății și am primit acord pentru continuarea investiției, în aprilie 2024. Așteptăm acum fondurile pentru execuție, care sper să vină în primele luni ale lui 2025, astfel încât să putem respecta acel acord de 18 luni, adică până în noiembrie 2025 să realizăm proiectul”, a declarat, la Focus Tv, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Adriana Crăciun.

Realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor au fost etape licitate separat, pentru ca totul să fie realizat ca la carte și să nu apară, ulterior, neconcordanțe care să pună în pericol investiția, a declarat directorul Adriana Crăciun.

„Am decis să abordăm separat realizarea proiectului tehnic pentru a fi totul în regulă. Avem o cădire construită în 1974, de 1.800mp, era necesară o recompartimentare clară, să facem încăperi funcționale. Aveam nevoie de camere pentru frigidere si congelatoare, era necesar să facem o recompartimentare a unui centru gândit în 1974.”

Acum, conducerea centrului din Buzău speră ca fondurile pentru ultima etapă, lucrările propriu-zise de reabilitare, să vină măcar în primele luni ale anului viitor. Asta pentru a putea demara lucrările și pentru a se încadra în termenul dat de minister pentru derularea proiectului.

„Avem acordul cu termenul de noiembrie 2025, dar sunt convinsă că dacă primim finanțarea și nu terminăm până atunci, finanțarea nu ne va fi luată înapoi. Dacă obținem banii la începutul anului, voi încerca să fac față unei provocări extrem de mari pentru un centru cu 25 de angajați, fără compartiment de achiziții și tehnic, dacă primim banii acordul se poate prelungi, atât timp cât începem lucrările si avem un contract.”

Ministerul Sănătății a trimis fondurile în teritoriu, însă de celelalte etape a trebuit să se ocupe conducerea centrului, deși aici nu există departament de achiziții, ceea ce a dus la întârzieri, a subliniat, la Focus TV, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

“Aceste lucrări de investiții importante nu pot fi făcute la viteza care ar trebui să se întample pentru că centrele nu au o echipă de achiziție, nu au ingineri, specialiști. De fiecare dată durează până când coordonatorii centrelor găsesc specialiști. Ministerul Sănătății a amânat inclusiv finanțarea, nu s-a interesat dacă pot fi cheltuiți banii într-un mod rapid. Ministerul a dat cu intarziere banii și apoi i-au lăsat să se descurce. De asta lucrurile merg greoi.”

Despre starea critică a clădirii Centrului de Transfuzie, deputatul Emanuel Ungureanu a tras un semnal de alarmă încă din 2022, însă, deși au trecut 2 ani, nimic nu s-a schimbat. Detalii, AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian