Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Clădire de o importanță majoră, în pericol de prăbușire. Se impun lucrări de urgență

Sursa foto Fb/ Centrul de Transfuzie Sanguina Buzău

Clădirea în care își desfășoară activitatea Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, una de o importanță majoră, în real pericol de a se prăbuși în cazul unui cutremur major! Semnalul de alarmă este tras de deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Starea critică în care a ajuns clădirea de pe strada General Grigore Baștan nu este nouă, ci este cunoscută de ani buni. Chiar și așa, lucrările care să stopeze avarierea imobilului s-au tot lăsat așteptate. S-au scurs ani în care fisurile din pereții clădirii au continuat să înainteze și să se adâncească. Miercuri, 27 aprilie, deputatul Emanuel Ungureanu a mers la sediul Centrului de Transfuzie și a transmis live, pe Facebook, imagini în care se poate observa clar starea în care a ajuns clădirea în care se colectează sânge, lichidul de care depinde viața multor persoane. Imaginile surprinse la fața locului spun totul: fisuri adânci în pereții clădirii, ba chiar, afundarea unei părți din imobil.

“Am cunoscut situația la începutul anului, am încercat să depun un amendament la bugetul național în așa fel încât să suplimentăm suma pentru lucrări de reabilitare fundamentală. Vorbim despre un centru care este strategic pentru o țară care se află în război nedeclarat, într-o zonă seismică și despre un centru care are nevoie de modernizare. Avem acolo o șefă de centru foarte implicată, competentă, dornică să facă ceva, de 10 ani încearcă să rezolve problema. De 10 ani depune hârtii și încearcă să obțină finanțare”, a declarat, la Focus Tv, deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

Clădirea Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău necesită lucrări ample de reabilitare. În caz contrar, la un cutremur mai puternic, imobilul, deja foarte șubred, ar putea fi făcut una cu pământul, subliniază deputatul Ungureanu.

“Este o clădire cu grad ridicat de risc seismic. Suntem într-o parte de țară unde avem o populație îmbătrânită, care are nevoie de ajutor, suntem lângă “Drumul Morții”, o șosea foarte aglomerată, dar avem și o unitate militară strategică importantă, deci, avem nevoie ca aceste zonă de sânge să fie securizată. În caz de catastrofă, printre primele clădiri care pică va fi aceasta. O parte din clădire este deja afundată. Este o fisură largă, clădirea se prăbușește în condiții în care până acum n-am avut seisme puternice.”

Potrivit unei expertize ce a fost realizată recent, ar fi nevoie de o investiție de circa 4,8 mil. lei pentru consolidarea clădirii.

“Acest centru chiar are nevoie de infuzie de capital. Suntem la nivelul de avizare a unui proiect, a trecut de minister, avizul de principiu. Avem o evaluare undeva la 4,8 mil lei, o sumă nu foarte mare pentru cât de importantă și urgentă este lucrarea. Voi folosi și instrumentul interpelării. Toți oamneii care au nevoie de sânge trebuie să știe că acel centru e sigur și că rămâne în picioare în caz de catastrofă.”