Actualitate

Cod galben de ploi abundente în zona de munte, la câmpie culturile se usucă din cauza secetei

După o perioadă lungă în care precipitațiile au lipsit aproape în tot județul, norii aducători de ploaie au acoperit cerul Buzăului. A plouat, în ultimele ore, în municipiu dar și în restul județului, fiind și ploi torențiale în unele momente. Cantitățile de apă strânse până în prezent nu au fost foarte mari, dar cifrele vor crește cu siguranță în condițiile în care meteorologii anunță vreme instabilă în continuare.

La stația meteo din municipiul Buzău, de pildă, în ultimele 24 de ore s-au acumulat cantități de apă de 12 l/mp, iar condițiile de averse se mențin după amiază. Și în zilele următoare vor mai fi ploi. Meteorologii au emis o informare de precipitații valabilă până joi, la ora 20:00.

În intervalul menționat, aria ploilor va fi în extindere treptată și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice și pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 40 l/mp.”

În zona de munte vor fi ploi și mai abundente. Nordul județului Buzău se află sub cod galben de ploi până mâine, la ora 16:00.

“În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și jumătatea de est a Carpaților Meridionali vor fi perioade cu averse și cu caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și pe alocuri de peste 40…50 l/mp.”

Ploile sunt așteptate de luni bune de agricultorii buzoieni, care văd cum culturile se usucă din cauza secetei. Este nevoie de cantități foarte mari de apă pentru a mai reduce din deficitul de apă din sol, așa că, cel mai probabil, ploile de zilele acestea nu vor fi suficiente.