Actualitate Agricultura acum

COD PORTOCALIU DE PLOI! FERMIERII, CU OCHII PE CER! Este secetă extremă în trei comune, fruntașe la producțiile de cereale

12 ore de ploi torențiale! Este avertizarea venită de la meteorologi care au inclus Buzăul pe lista județelor aflate sub avertizate de cod portocaliu de ploi. Asta înseamnă că pe teritoriul județului sunt așteptate cantități însemnate de apă ce vor depăși 30..40l/mp și, pe arii restrânse ar putea ajunge până la 50-70 l/mp. Meteorologii avertizează că pe durata codului portocaliu, respectiv de la ora 10.00 la ora 22.00, buzoienii trebuie să se aștepte și la descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Specialiștii spun că este mare nevoie de apă, deficitul din sol fiind de peste 80% în unele zone ale județului unde, în trecut, fermierii înregistrau producții record la cereale.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, a explicat, pentru sansanews.ro, că județul este practic împărțit în trei zone, în funcție de gradul de afectare din cauza lipsei precipitațiilor.

Cea mai gravă situație este, din păcate, acolo unde agricultorii înregistrau producții istorice, clasând astfel și județul pe locurile fruntașe la producțiile de cereale. Este vorba despre comunele Pagina, Pogoanele și Smeeni.

Urmează zona Râmnicului Sărat unde deficitul de apă din sol este între 70 și 80%, iar o secetă pedologică moderată este înregistrată în zona municipiului Buzău și în comunele limitrofe.

”Deficitul de apă este foarte acut. La 1 august puteam spune că aveam o secetă pedologică moderată la nivel de municipiului Buzău și comunele limitrofe, cu 36% din capacitatea de aprovizionare a solului cu apă. La Pogoanele , Padina și Smeeni avem secetă pedologică extrema cu o capacitate de aprovizionare a solului cu apă de 18% și o secetă pedologică puternică cu 24%  rezervă de apă în sol”, a spus Cosmin Florea.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău

Ultimele precipitații au fost înregistrate în județul Buzău pe 15 august, când, potrivit datelor furnizate de stațiile meteo din județ, în municipiul Buzău au fost înregistrați aproape 5 litri pe metrul pătrat, la Bisoca 11 litri pe metrul pătrat, iar la Pătârlagele circa 7 litri pe metrul pătrat.