Actualitate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a impus noi restricții pentru mii de buzoieni! Ce a determinat această decizie

Valul patru al pandemiei de coronavirus cuprinde tot mai multe localități din județul Buzău astfel că săptămâna a început cu noi restricții impuse în alte trei comune unde rata de incidență a depășit două cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre Blăjani, Chiliile și Grebănu. Aici, locuitorii sunt obligați să respecte, timp de 14 zile, și alte reguli în afara măsurilor de prevenție recomandate de medici precum purtatul măștii de protecție sau dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanțării fizice.

Comitetul pentru Situații de Urgență s-a reunit luni,20 septembrie, pentru a adopta hotărârea  care a adus locuitorilor din comunele Blăjani, Chiliile și Grebănu noi restricții. Totul pentru că, în ultimele zile, aici a fost depășită rata de incidență de două cazuri la mia de locuitori.

Cele mai multe cazuri de coronavirus sunt în comuna Grebănu. Aici au fost înregistrate 11 îmbolnăviri și potrivit medicului pediatru de la Râmnicu Sărat la care au ajuns și micuți din această zonă ar fi vorba despre un focar în localitatea Plevna.

Cele mai puțini cazuri sunt în Chiliile. Practic este vorba despre un singur caz de COVID-19, însă din cauza numărului mic de locuitori, respectiv 623 de persoane, comuna a intrat sub noi restricții.

La Blăjani, rata de incidență este de 2,09. Și aici sunt doar două îmbolnăviri, iar numărul de locuitori este de 1268 de persoane.

Astfel, în perioada următoare în aceste trei comune, la fel ca și Vâlcelele, comună în care restricțiile au fost impuse de săptămâna trecută, activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) din comunele Chiliile (2,10/1000 locuitori), Blăjani (2,09/1000 locuitori) și Grebănu (2,08/1000 locuitori), unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Lista completă a restricțiilor poate fi consultată aici.

În ultimele 14 zile, în județul Buzău au fost înregistrate 301 îmbolnăviri, acestea fiind răspândite în aproape tot județul. Potrivit DSP, în prezent, se înregistrează cazuri COVID-19 în 50 de localități, inclusiv în municipiul Buzău, unde s-a depășit pragul 1 caz la mia de locuitori, dar și în toate orașele și municipiul Râmnicu Sărat.