Actualitate Social

Comună fără medic de familie, localnici cu probleme grave de sănătate. Trec luni bune sau ani fără ca oamenii să ajungă într-un cabinet de specialitate

FOTO ARHIVA

“Este mult mai ușor să previi decât să tratezi.” Este ceea ce subliniază, cu fiecare ocazie, medicii. În realitate, însă, sunt multe persoane care nu ajung cu lunile, sau mai rău, cu anii, într-un cabinet de specialitate, pentru un control de rutină. Unii buzoieni amână vizita la medic până la apariția simptomelor de boală, alții din lipsă de bani, iar mulți alții pentru că pur și simplu nu au cui se adresa, în comuna lor nefiind nici măcar medic de familie.

Una dintre comunele buzoiene în această situație este Gura Teghii. Aici, mulți dintre cei peste 3 000 de locuitori nu au mai fost consultați de un medic de ani de zile. Este motivul pentru care voluntarii Crucii Roșii Române au ales să lanseze aici “Caravana de Bine”, un proiect de sănătate care constă în acordarea  de servicii medicale adulților și copiilor aflați în zone rurale defavorizate. Sute de persoane din Gura Teghii au fost consultate gratuit de medici, în week-end, când Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a poposit în comuna lor.

 “Este foarte important că a ajuns caravana mai ales că la noi în comună este și o problemă cu medicul de familie. Se cunoaște problema la nivel de CJAS și Prefectură. Am încercat să aducem alți medici. Din discuțiile cu CJAS și cu două doamne doctor, acestea și-au arătat disponibilitatea să vină la noi în comună. Medicul care va veni va avea asigurată locuința și spațiu pentru cabinet”, spune primarul Gheorghe Micleru.

La Gura Teghii, 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an.

“De aceea, Crucea Roșie Română a venit aici cu o echipă de medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali și voluntari , aparatură și echipamente medicale mobile pentru a oferi locuitorilor din comunitate 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞”, transmite CRucea Roșie Română.

Timp de două zile, o echipă formată din medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali, personal angajat și voluntari ai Crucii Roșii Române, a efectuat consultații și investigații medicale gratuite. Medicii i-au așteptat pe pacienți la căminul cultural, dar la cei nedeplasabili au mers chiar ei în casele bolnavilor. Nu mai puțin de 230 de persoane au ajuns în fața medicilor, unii dintre ei localnici care n-au mai ajuns la medic de ani de zile.

“N-am mai mers de vreo trei ani. Eu n-am mai fost de vreo 6-7 ani. Eu n-am fost niciodată la medic, n-am avut probleme”, au declarat localnicii.

Medicii au depistat pacienți cu probleme de sănătate, multe afecțiuni agravate în condițiile în care de luni bune localnicii au amânat vizita într-un cabinet de specialitate.

“Extrem de binevenită acțiunea aceasta. Am găsit probleme, pacienți hipertensivi, necontrolată valoarea de tensiune, n-au avut medic și n-a avut cine să le dea rețetă, este o mare problemă, trebuie rezolvată urgent. Sunt foarte mulți oameni, patologia este foarte serioasă, și nu doar cardiologică”, a declarat medicul cardiolog Adriana Negoiță.   

Medicii nu doar că au efectuat consultații, ci au eliberat și scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice.

Campania Crucii Roșii se desfășoară în 16 județe. Însă, la Buzău, după acțiunea din week-end, voluntarii de la Crucea Roșie speră să li se alăture tot mai mulți medici și asistente medicale astfel încât în perioada următoare să ajungă în toate comunele în care nu există medic de familie.

“Îmi doresc din tot sufletul ca de acum să găsim oameni care să ne vină alături, mă refer la medici și asistente, și să mergem și în celelalte 13 localități în care nu avem medic de familie”, spune Floarea Bârzu, directorul Crucii Roșii Buzău.