Actualitate SĂNĂTATE

COMUNA VERNEȘTI SCAPĂ DE RESTRICȚII! Municipiul Buzău, la un pas de pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori

Chinul locuitorilor din comuna Vernești a luat sfârșit, restricțiile impuse pe 8 octombrie fiind de astăzi ridicate. În schimb, avalanșa confirmărilor din ultimele zile a dus și la creșterea ratei infectărilor în municipiul Buzău, care se apropie de pragul care ar impune înăsprirea restricțiilor.

După cinci zile de la impunerea restricțiilor ca urmare a depășirii ratei de infectare de 1,5 cazuri la o mie de locuitori, autoritățile județene decid să ridice aceste măsuri din Vernești, devenită pe 8 octombrie prima comună din județ unde au fost interzise nunțile, botezurile, sau alte evenimente, indiferent de locul de organizare.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a recalculat rata de infectare luând în calcul ultimele 14 zile astfel că a decis că nu mai este nevoie de menținerea restricțiilor. Noile analize au fost discutate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău care a decis ca de luni locuitorii comunei Vernești să revină la normal.

”În cadrul ședinței CJSU s-a decis ca, începând cu data de 12 octombrie 2020, pe raza comunei Vernești unde incidența cumulată în ultimele 14 zile este de 1,33 cazuri la 1.000 de locuitori, sub pragul de 1,5 la 1000 de locuitori, se ridică măsurile  aprobate în cadrul ședinței CJSU din data de 7 octombrie 2020”, informează autoritățile județene.

În comuna Vernești sunt în prezent 11 cazuri active COVID-19. De la debutul pandemiei, aici au fost testate 84 de persoane, dintre care 69 au ieșit pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2. 52 de persoane s-au vindecat și, din păcate, 6 au decedat infecția cu noul coronavirus. Comuna are 9110 de locuitori.

Rata infectărilor în municipiul Buzăul a ajuns la 1,39

Municipiul Buzău are cele mai multe cazuri COVID-19 din toate localitățile din județ, însă, deocamdată, raportat la numărul de locuitori, nu atinge pragul de 1,5 îmbolnăviri la o mie de locuitori care ar impune impunerea unor noi restricții.

Totuși, ultimele zile au adus o avalanșă de confirmări, mai ales din rândul elevilor și cadrelor didactice, ceea ce face ca și această rată să crească. Concret, luni această cifră este de 1,39 de cazuri la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă destul de aproape de luarea unor măsuri asemenea celor luate în comuna Vernești.

În prezent , municipiul Buzău numără 173 de cazuri active, iar de la debutul pandemiei aici au fost diagnosticate un total de 1583 de persoane, fiind testate 9683 de locuitori ai municipiului. Cei mai mulți dintre cei confirmați au trecut prin boală, însă 41 de persoane au decedat ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2.