Actualitate Agricultura acum

Concluzii în urma descinderii Corpului de Control al ministrului Agriculturii la Glodeanu Sărat: analizele au arătat că folosirea de substanțe interzise a fost…

Scandalul legumelor crescute cu substanțe periculoase, izbucnit în urmă cu aproape două săptămâni în urma unei anchete a poliției, ajunge în etapa în care populația este liniștită de la vârful Ministerului Agriculturii, de data aceasta cu probe concrete.

Analizele prelevate în urma descinderii Corpului de Control al ministrului la Glodeanu Sărat sunt gata. Acestea au arătat că oamenii nu au motive de îngrijorare, după cum a anunțat ministrul Petre Daea.

“Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de presa centrală.

De asemenea, ministrul e declarat că vor fi verificări mai intense la nivelul întregii țări.

“Vom face mereu analize şi vom comunica în fiecare zi. Vizavi de substanţele acestea, aici toate instituţiile statului trebuie să colaboreze şi să acţioneze în consecinţă. Cei care folosesc aceste substanţe, la care se dovedeşte că există în plantă asemenea substanţe şi care nu sunt omologate vor fi sancţionaţi cu ridicarea dreptului de a mai beneficia de sprijin din partea statului. Ştiu că s-au luat zeci de probe şi se continuă. Este o activitate permanentă, nu se opreşte aici, vom face verificări pentru fiecare fermier în parte, pentru fiecare zonă în parte. Consumatorii să fie siguri, liniştiţi că produsele care sunt pe piaţă sunt sigure. Vor fi verificări în ţară, peste tot, este o activitate generală, nu doar la Buzău”, a mai spus  Petre Daea.

Concluziile sunt binevenite, pentru că detensionează situația, spune senatorul Vlad Mircea Pufu, primul care a avut o reacție publică în scandalul pesticidelor. Autor al unei petiții online pentru testarea zilnică în piețe, parlamentarul PNL Buzău remarcă faptul că ministrul Daea a ajuns la concluziile sale:

”Verificările au venit cu întârziere, după cum am mai arătat, dar concluziile controlului sunt binevenite, pentru că detensionează piața și relansează încrederea consumatorilor în tomatele românești  și în legumele provenite din bazinul Glodeanu Sărat. Ministrul a ajuns exact la concluzia celor transmise de mine: că e necesară o analiză a procedurilor și reglementărilor, pentru a fi actualizate în conformitate cu cerințele actuale de pe piețele din România. Susțin în continuare că se impun recoltări de probe mult mai des și testări zilnice în piețe, acestea fiind soluțiile pentru ca noi toți să avem garanția că mâncăm produse sigure și sănătoase.  Repet, acest caz putea fi rezolvat în două zile dacă intervenția și acțiunea Ministerului Agriculturii ar fi venit imediat!”, spune senatorul PNL Vlad Mircea Pufu.  

Pe 2 mai, o anchetă a poliției din Buzău, ce a culminat cu percheziții și o prindere în flagrant, a scos la iveală că doi legumicultori foloseau substanțe interzise pentru coacerea tomatelor, fapt ce a generat ulterior un adevărat scandal, prin lipsa unei implicări rapide a instituțiilor abilitate de control. Efectele s-au văzut imediat în reacția consumatorilor, dar și a legumicultorilor onești, afectați în egală măsură de acest scandal. Corpul de Control a ajuns la Glodeanu Sărat pentru prelevare de probe abia după ce ministrul Daea a aflat, în direct de la Focus TV, că în decursul unei săptămâni întregi, în bazinul legumicol nu se făcuse decât o analiză.