Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

CONDUCEREA SPITALULUI CFR SE OPUNE TRANSFORMĂRII ÎN UNITATE COVID-19. Negocierile cu DSP continuă, deși ordinul de ministru e clar

Spitalul CFR din Buzău

Desemnat încă de miercuri, prin ordin de ministru al Sănătății, unitate suport pentru bolnavii COVID-19, spitalul CFR din Buzău nu este pregătit nici acum să preia pacienții infectați cu coronavirus. Și nici nu se știe când va fi deschis pentru această categorie de bolnavi în condițiile în care conducerea de la Galați, județ în subordinea căruia se află unitatea de la Buzău, nu este de acord cu decizia ministerului și invocă tot felul de motive pentru a nu pune ordinul în practică.

Joi, conducerea Direcției de Sănătate Publică a purtat o discuție cu directorul spitalului CFR de la Galați în încercarea de a găsi calea spre rezolvarea situației și pentru a face posibilă cât mai repede deschiderea unității de la Buzău pentru bolnavii COVID-19. Conducerea DSP a militat pentru menținerea ambulatoriului spitalului pentru consultații și internări de o zi non COVID, urmând ca cel de-al doilea pavilion al spitalului să preia bolnavii cu coronavirus.  Însă, conducerea spitalului CFR nu este de acord cu această variantă, și nici cu o alta, invocând lipsa fondurilor pentru asigurarea circuitelor.

Vineri, reprezentanții DSP Buzău vor purta o nouă rundă de discuții în încercarea de a convinge conducerea Spitalului CFR Galați, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, să demareze toate procedurile necesare transformării unități în spital suport pentru COVID 19.

Și în timp ce autoritățile se ceartă, nefiind înțelegere nici măcar în vremuri de pandemie, unii dintre pacienții cu coronavirus sunt acasă, ai nimănui iar starea de sănătate li se agravează. Sunt vineri,  88 de bolnavi testați pozitiv, care nu pot fi internați pentru că nu mai sunt locuri în spitalele din Buzău. Dacă până la urmă, spitalul CFR va fi deschis, așa cum a decis Ministerul Sănătății, toți acești pacienți lăsați de zile bune acasă pentru că nu pot fi nici măcar evaluați de un medic, vor fi dirijați către această unitate. Planul de bătaie este ca zilnic să fie aduși pentru evaluare câte 10-15 pacienți iar medicul care îi va controla va decide dacă e cazul ca ei să rămână la domiciliu in continuare sau să fie spitalizați.

Între timp, de vineri, autoritățile au extins spațiul de internare a bolnavilor COVID-19 din secția TBC a Spitalului Județean. Încă 15 paturi sunt disponibile acolo, în spațiul care până acum era secție tampon și unde erau internați suspecții de coronavirus. aici, pacienții confirmați cu COVID-19 vor merge pentru a fi evaluați, fără a putea rămâne spitalizați mai mult de 48 de ore.