Actualitate

Conflictul armat din Ucraina, unde de șoc și la Buzău. Se fac evaluări pentru o potențială criză umanitară

Războiul din Ucraina creează mari probleme și în țara noastră. România are, pe teritoriul ei, aproape 7000 de cetățeni ucraineni, potrivit datelor oficiale citate, vineri la prânz, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Aceeași sursă afirmă că România este în măsură să rezolve orice problemă pe care ar genera-o valul de refugiați și că s-au identificat deja locațiile pentru amenajarea unor tabere speciale în fiecare județ, operațiune de care s-a ocupat Departamentul pentru Situații de Urgență. În ceea ce le privește pe autoritățile de la Buzău, acestea au transmis un apel la calm și au spus că deocamdată problema refugiaților se manifestă doar în județele de graniță. Într-o intervenție pe această temă, joi seară, la emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, prefectul județului Daniel Țiclea a afirmat:

„Noi va trebui să fim atenți la județele de graniță, iar o eventuală undă de șoc ar putea să ajungă și la noi, doar dacă acolo vor fi probleme”

Totuși, autoritățile județului au spus că în ultimele ore s-au făcut demersuri informale pentru a se identifica locațiile și fondurile necesare pentru susținerea unor eventuali refugiați care ar putea ajunge și în județul nostru.

La rândul său, într-o conferință de presă, susținută vineri, la prânz, ministrul Lucian Bode, a explicat că România este pregătită din punct de vedere tehnic să organizeze într-un interval de timp rezonabil tabere pentru refugiați.

„Structurile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență sunt pregătite, au suportul necesar autorităților locale implicite   în gestionarea acestei situații prin mobilizarea mijloacelor tehnice și a personalului necesar. Suntem pregătiți din punct de vedere tehnic, logistic pentru organizarea de tabere pentru refugiați ca prim răspuns la criza din Ucraina. Structurile au în dotare aceste tabere mobile, la nivelul fiecărui județ am identificat toate locațiile unde este posibil să instalăm aceste tabere mobile. Organizarea acestor tabere este temporară, maxim de 72 de ore, ea fiind completată  cu acțiuni deja aflate în derulare de identificarea unor spații cazarea unor persoane care au nevoie de sprijin pe timp mai lung, pensiuni, hoteluri, cămine culturale și săli de sport. ”

Mai mult, aceeași sursă a eplicat că până vineri, la nivel național, fuseseră înregistrate 11 cereri de azil, iar pe teritoriul țării au ajuns 6964 ucrainieni. Pe de altă parte, surse din Inspectoratul pentru Situații de Urgență de la Buzău au arătat că aici există suficiente dotări pentru a face față unui val de refugiați.

Surse din cadrul ISU :  ”În dotarea ISU se află trei tabere complete pentru sinistrați, dotate cu bucătărie mobilă. Fiecare dintre cele trei are o capacitate de 201 persoane. ISU Buzău a identificat locațiile în care acestea ar putea fi instalate în caz de nevoie. De asemenea, în caz de necesitate, taberele mobile pentru sinistrați ar putea fi puse la dispoziția altor județe, în funcție de solicitări”

Chiar dacă demersurile pentru asigurarea unor posibilități temporare de cazare nu sunt la vedere, există, în momentul de față, preocuparea autorităților de a inventaria variantele operative la care pot apela, în caz de nevoie.