Actualitate POLITICĂ

Consilierul municipal pe care partidul îl vrea retras

Noua structură a Consiliului Local Municipal Buzău, aleasă în 2020 și care mai are puțin peste un an până la finalul mandatului, este caracterizată de dominația social-democraților, într-o proporție covârșitoare. Așa se și explică de ce, cu mici excepții, ședințele se desfășoară fără prea multe solicitări de lămuriri, fără critici prea multe și cu unanimitate pe ”flancul roșu”. Singurele luări de poziții vin, în general, de la 2-3 consilieri care mai fac opoziție actualului Executiv al Primăriei Buzău. Printre aceștia, de departe cel mai vocal, consilierul municipal USR Irinel Cârstea. Relația acestuia cu formațiunea care l-a propus pentru CLM Buzău este una foarte tensionată. La începutul anului, Cîrstea s-a delimitat clar de organizația buzoiană a USR, printr-un anunț care arăta, indirect, că doar mandatul de consilier îl mai ține în această structură politică:

”Au trecut 6 ani în care am investit, timp, pasiune și energie pentru un crez, un ideal, că astfel putem ajuta comunitățile locale, buzoienii, putem edifica o societate echitabilă, mai prosperă, mai bună….În prezent lucrurile merg în direcția opusă perioadei 2017-2021. În județ au rămas mai puțin de 15 filiale active și maximum 200 de membri în tot județul. Opoziția, inițiativele, proiectele pentru comunitate sunt în stand by.

Având în vedere cele expuse mai sus, și nu numai, am luat decizia de a nu mai candida din partea USR în 2024 și nici membru nu voi mai rămâne. Voi părăsi organizația imediat cum voi încheia mandatul de Consilier Local.”

Doar că USR Buzău nu vrea să aștepte finalul mandatului și a cerut excluderea lui Cîrstea din partid. Cazul a fost analizat, lunea trecută, în cadrul Biroului Național al partidului. Consilierului municipal i s-a solicitat un punct de vedere cu privier la sesizarea plecată de la USR Buzău, dar acesta nu răspuns. Membrii Biroului Național au decis excluderea lui Irinel Cîrstea, decizie comunicată ieri.

Este de așteptat ca decizia să fie contestată de cel vizat, având în vedere că excluderea din partid poate atrage pierderea mandatului. Dar, de observant că și procedurile pentru încetarea mandatului sunt supuse posibilității de a fi contestate și pot fi prelungite, prin contestații, până la termenul final al acestuia.

Cât privește noua orientare politică a consilierului municipal, aceasta, deși nedeclarată, a fost vizibilă cu prilejul unor apariții publice ale lui Cîrstea alături de liberalii buzoieni.