Actualitate

Consiliul Județean își face parc fotovoltaic. Investiția ar ajunge până la un milion de euro

Foto arhiva

Investiție verde aprobată, joi, de consilierii județeni din Buzău. Este vorba despre un parc fotovoltaic pe care Consiliul Județean vrea să-l construiască cu scopul de a-și asigura consumul de energie pentru toate clădirile pe care le are în administrare. În total, 19 imobile care deservesc sediile diferitelor instituții aflate în subordinea Consiliului Județean, inclusiv clădirea de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, vor avea energie verde.

Consilierii județeni din Buzău s-au întrunit joi, în ședință extraordinară, pentru a-și da acordul în vederea preluării unui teren de la primăria Beceni, unde va fi construit un parc fotovoltaic. Este vorba despre proiectul ”Instalare panouri fotovoltaice pentru producerea energiei din surse regenerabile pentru autoconsum, la UAT Județul Buzău” ce urmează să fie depus în vederea obținerii finanțării  europene.

Potrivit președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, proiectul are toate șansele să fie aprobat, iar Buzăul să beneficieze astfel de o investiție verde de aproape un milion de euro, bani ce vor veni de la Comisia Europeană.

Parcul fotovoltaic va avea două centrale, cu o putere instalată însumată de 798,6kW.

”În acest sens au fost identificate două terenuri care aparțin UAT Județul Buzău necesare pentru amplasarea panourilor fotovoltaice aferente acestei investiții, situate în comuna Beceni și municipiul Buzău, aflate în proprietatea județului, urmând ca prin Studiul de fezabilitate să se determine amplasamentul investiției prin proiect.(…)

Se propune instalarea a două centrale fotovoltaice CEF Buzău-399,3kW și CEF Beceni 399,3kW”, se arată în proiectul aprobat joi de consilierii județeni.

Energia produsă va acoperi consumul Consiliului Județean dar și al Direcției Generale Pentru Protecția Copilului, inclusiv necesarul mai multor centre de plasament și cămine de bătrâni, precum și pentru clădirea Maternității Buzău. În total, prin acest parc fotovoltaic vor fi deservite 19 clădiri.

Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău

”Se dorește producerea energiei electrice din energie solară pentru furnizarea energiei necesare clădirilor publice în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea unor surse energetice regenerabile disponibile local pentru autoconsum”, se arată în proiect.

Durata de implementare a proiectului este de  12 luni și, spune Petre Emanoil Neagu, odată ce va fi realizat parcul fotovoltaic, economiile la buget vor fi importante, în condițiile în care Consiliul Județean plătește facturi de sute de mii de euro pentru instituțiile pe care le are în subordine.