Actualitate Social

CONTROALE DSP LA TERASELE DIN BUZĂU! 27 de copii dansau hora la restaurant! Ospătari fără măști, localuri fără reguli! Amenzi pe rupte

Situații strigătoare la cer scoase la iveală de controalele care au fost efectuate în week-end la terasele din municipiul Buzău: ospătari fără măști și mănuși, care aduceau mâncarea și băutura clienților la mese, terase fără dezinfectanți, scaune înghesuite unul într-altul și chiar hore întinse în interiorul unui restaurant.

Verificările au fost efectuate la sfârșitul săptămânii de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică, la solicitarea Instituției Prefectului, la acțiune participând și polițiști din cadrul IPJ Buzău, Poliție Locală și jandarmi.

12 terase au fost verificate, însemnând cam toate câte sunt deschise în Buzău iar amenzi au fost date cam peste tot. În total, au fost aplicate sancțiuni de 38.600 de lei,  amenzile variind de la un agent economic la altul, de la 3000 de lei și până la 10.000 lei, maximul  aplicat.

În timpul verificărilor, inspectorii au găsit situații strigătoare la cer.

La unele terase, mesele erau înghesuite una lângă cealaltă, astfel că nu era asigurată distanța de minimum 2 metri între mese și nici participarea a maxim 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, așa cum e legea.

La alte terase, nu erau delimitate traseele de acces ale clienților spre grupurile sanitare.

Alte localuri, alte probleme. La unele terase, inspectorii au găsit murdar, spații și utilaje nedezinfectate, pentru că, e culmea, societățile respective nu aveau în stoc astfel de substanțe.

4 terase nu aveau registrul de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât să conțină date concrete pe baza cărora să poată fi efectuate anchete epidemiologice.

În alte localuri, inspectorii nu au găsit produse dezinfectate pentru dezinfecția mâinilor clienților la grupurile sanitare.

Și culmea: la un local din oraș, inspectorii au găsit, nu pe terasă, ci în interiorul restaurantului, 27 de copii care dansau în horă. Copiii participau la o masă festivă iar atunci când inspectorii au descins în control chefuiau de zor, fără a respecta nici o regulă de distanțare fizică ori de prevenire a coronavirusului.

După verificările din week-end, prefectul de Buzău, Leonard Dimian, anunță că astfel de acțiuni nu vor fi nicidecum singulare, ci vor continua pe tot parcursul verii:

”Siguranța cetățenilor este prioritară și astfel de acțiuni vor avea loc permanent. Cerem buzoienilor să respecte măsurile de protecție și distanțarea socială pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur chiar și atunci când ies să se relaxeze. De asemenea, solicităm agenților economici să protejeze sănătatea clienților, dar și angajaților. Să pună în practică toate măsurile trasate de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirilor”.