Actualitate Șansa de Berca

GEOPARCUL “ȚINUTUL BUZĂULUI”, APROAPE DE O RECUNOAȘTERE INTERNAȚIONALĂ! (FOTO)

Județul Buzău este la un pas de a obține o recunoaștere extrem de importantă a frumuseților locului, o recunoaștere care ar putea aduce în ținuturile de poveste ale Buzăului un număr însemnat de turiști. După ani întregi de muncă, reprezentanții Asociației Ținutul Buzăului, împreună cu cei ai Universității din Bucureşti, au demarat oficial procedurile de obţinere a statutului de Geoparc UNESCO pentru Ţinutul Buzăului. Întreaga procedură ar urma să dureze maxim 2 ani.

Pentru început, a fost completat dosarul cu toate documentele necesare astfel că zilele trecute a fost înaintată scrisoarea de intenţie către UNESCO. Următorul pas ar fi ca până la finele lunii noiembrie, specialiștii din Buzău să transmită o aplicație completă prin care să dovedească de ce Ținutul Buzăului are valori demne de statutul UNESCO. De asemenea, aplicația ar trebui să conțină planul pentru dezvoltarea teritoriului. Apoi, până în mai 2021, dosarul va fi evaluat de specialiști internaționali. Iar dacă UNESCO va considera că Ținutul Buzăului merită recunoașterea internațională, atunci în perioada mai-septembrie 2021 la Buzău vor ajunge doi specialiști internaționali pentru o evaluare a Ținutului Buzăului.  În funcție de recomandarea evaluatorilor, UNESCO va decide dacă va acorda statutul de Geoparc UNESCO Ținutului Buzăului.

“Este un vis de-al nostru, al CJ Buzău, care acum va deveni realitate. Este un ADI, unde CJ este aplicantul principal, este vorba de Ținutul Buzăului, o zonă foarte importantă pentru județ, atât din punct de vedere al numărului locuitorilor, cât și al turismului și al dezvoltării. A venit vremea să aplicăm ca acest Geoparc să devină acreditat UNESCO. Am făcut tot ce depindea de noi, atât din punct de vedere material, cât și logistic. „ a declarat Petre Emanoil Neagu, președinte Cj Buzău.

Autoritățile buzoiene sunt extrem de optimiste și nu văd nici o piedică în obținerea recunoașterii internationale pentru unicitatea Ținutului Buzăului. O recunoaștere care va aduce Buzăului o serie de beneficii.

“Din informațiile pe care le am, am vorbit cu raportori, cu cei implicați, chiar și cu cei din Comisia de Specialitate din Parlamentul României, cu siguranță Geoparcul Ținutul Buzăului va fi acreditat UNESCO. Din acel moment se va schimba radical tot ce înseamnă viața cetățenilor din zonă, turism pentru județul Buzău, tot ce înseamnă dezvoltare pentru acest Geoparc. De acum, intrăm pe o hartă turistică a României.”, a adăugat președintele CJ Buzău.

Geoparcul “Ținutul Buzăului” este un teritoriu complet rural care reunește 18 comune de deal  și munte-pornind de la Berca, Scorțoasa, Pîrscov, până la Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Beceni- cu circa 45 000 de locuitori. În interiorul acestui ținut sunt Vulcanii Noroioși, dar și trovanții de la Bozioru, Malul cu sare de la Mînzălești, dar și ansamblul rupestru de la Aluniș, Focurile Vii, precum și prețiosul chihlimbar de Colți.

Inițiativa Geoparcul Ținutul Buzăului este o idee lansată în anul 2007 de Universitatea București, coordonată de un grup de lucru profesional sub îndrumarea profesorului universitar Alexandru Andrășanu, directorul Departamentului Geologie din cadrul facultății de profil a Universității București.

Toate informațiile despre munca depusă de specialiștii implicați în acest proiect și despre planurile acestora pentru Ținutul Buzăului, AICI