Actualitate

CONTROALE ÎN ȘCOLI! Ce probleme au rămas nerezolvate cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor

Școli fără medici care să realizeze triajul epidemiologic, fără apă curentă sau cu clase care încă sunt transformate în adevărate șantiere. Este situația din județul Buzău cu doar câteva zile înainte de debutul unui nou an școlar. Aproape 100 de școli au fost verificate în ultimele săptămâni de către echipe mixte alcătuite la ordinul prefectului județului Buzău. S-a urmărit, în general, respectarea condiţiilor igienico-sanitare şi a normelor de apărare împotriva incendiilor, în vederea desfăşurării în bune condiţii a cursurilor. La capitolul autorizații, unitățile de învățământ verificate stau destul de bine. 87  de unități dețin autorizație sanitară de funcționare, alte 5 sunt în curs de obținere a acesteia. Iar autorizație de securitate la incendiu au 70 dintre unitățile verificate, în 10 nefiind necesară. În școlile și grădinițele controlate, specialiștii au găsit lucrări de igienizare în curs de derulare, gradul de realizare fiind între 80% şi 100%. De asemenea, toate unitățile au asigurat combustibil pentru încălzirea pe timp de iarnă.

Însă, în continuare mai sunt probleme de rezolvat în școli și grădinițe. Așa că echipele de control au dispus mai multe măsuri:

   – finalizarea lucrărilor de igienizare;

   – efectuarea controlului calității apei;

   – încadrarea cu contract individual de muncă pe timp parțial a medicului de familie, în vederea supravegherii stării de sănătate a copiilor din colectivități, inclusiv triajul epidemiologic;

  – finalizarea lucrărilor la grupurile sanitare interioare;

  – identificarea de noi spații pentru a fi respectate măsurile de distanțare socială;

  – realizarea verificării sobelor și a coșurilor de fum cu firmă autorizată;

  – asigurarea dezinfecției terminale la puțul forat, prin montarea unui sistem de dezinfecție a apei;

 – realizarea branșării la rețeaua de canalizare a grupurilor sanitare;

 – amenajarea unui spațiu (oficiu) pentru primirea și depozitarea alimentelor în regim catering (unde este cazul);

 – verificarea mijloacelor de stingere a incendiului conform instrucțiunilor producătorului.

Toate aceste măsuri au termen de realizare până la începutul anului școlar.

Și prefectul județului Buzău, Leonard Dimian, s-a deplasat în mai multe unități de învățământ pentru a vedea, la fața locului, stadiul de pregătire a spațiilor de desfășurare a activităților didactice. Unitățile de învățământ vizitate, în general cele cunoscute pentru numărul mare de elevi, au luat măsuri astfel încât să fie evitate aglomerările de persoane. Au creat circuite de intrare/ ieșire de la cursuri, au asigurat distanța între bănci și au asigurat necesarul de dezinfectanți și săpun.

Iar săptămâna viitoare, și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor merge în toate unitățile de învățământ din județul Buzău pentru a verifica dacă sunt respectate normele igienico-sanitare.