Actualitate

BUZOIENI CARE AU SPERIAT ESTUL BELGIEI, ARESTAȚI. Au dat peste 100 de spargeri, au băgat spaima-n străini. Cum acționau, cine îi ajuta

Rețineri în cazul hoților din Buzău care au comis peste 100 de furturi în Belgia. 3 dintre membrii grupării au fost arestaţi de autoritățile din Belgia, în timp ceilalţi 7 sunt cercetaţi, deocamdată, în stare de libertate.

Oficialii Poliției Române au venit vineri cu noi date despre hoții care au comis peste 100 de furturi în ultimii 4 ani în Belgia. Potrivit acestora, hoții, originari din Buzău, erau ajutați de complici care locuiau în Germania. Primeau de la aceștia mașini înmatriculate în Belgia, pe care apoi le foloseau la transportul bunurilor furate din locuințe din această țară. Furau diverse unelte sau biciclete și motociclete pe care, ulterior, le trimiteau în România unde le valorificau.

“Este un grup organizat compus din câte s-a probat până acum din zece cetăţeni români, toţi din judeţul Buzău, care au acţionat, aşa cum a reieşit din cercetări, în partea de est a Belgiei, în imediata vecinătate a Germaniei. Membrii acestui grup acţionau în modul următor: se deplasau undeva la graniţa dintre Germania şi Belgia, unde pe teritoriul Germaniei beneficiau de suportul unor persoane, evident cetăţeni români sau legătură cu cetăţeni români, care le asigurau cazare şi suport logistic. De acolo s-a dovedit că beneficiau de autovehicule înmatriculate pe teritoriul Belgiei cu care se deplasau pentru a nu atrage atenţia. Sustrăgeau de regulă în perioadele zilei când era mai puţină lumină, pe teritoriul Belgiei, iar bunurile transportate erau depozitate temporar în zona din Germania de unde erau transportate ulterior către România spre a fi valorificate”, a declarat șeful Serviciului Asistenţă Judiciară şi Poliţienească Internaţională din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a IGPR, Emil Tudor.

La rândul lor, anchetatorii belgieni au vorbit astăzi despre valul de spargeri și teama creată în rândul populației de hoții din Buzău.

“Cetățenii din zonă, locuitorii, s-au speriat foarte tare, o dată ca urmare a faptului că era vorba despre o frecvență foarte mare a faptelor, și în al doilea rând pentru că faptele erau comise în special în lunile cu mai puțină lumină pe timpul zilei, în lunile de iarnă. Vom pregăti o declarație de presă ca să informăm populația din Belgia, astfel încât să-i mai liniștim în legătură cu situația care a fost creată”, a declarat șeful Poliției zonale din partea de est a Belgiei.

Până în prezent, 3 dintre membrii grupării de hoți din Buzău au fost arestați de autoritățile de peste granițe. În funcție de probele pe care le vor strânge, anchetatorii urmează să stabilească dacă vor lua măsuri și în cazul celorlalți hoți.

Zilele trecute, în urma unei colaborări între Poliția Română și autoritățile belgiene, poliţiştii şi procurorii DIICOT au organizat 11 percheziții în municipiul Buzău, la indivizii care au dat peste 100 de spargeri în ultimii 4 ani în Belgia.  Potrivit anchetatorilor, hoții ar fi cauzat un prejudiciu de peste 500.000 de euro.

Detalii despre perchezițiile din Buzău, AICI