Actualitate

Controverse după ce Primăria Buzău a anunțat că vrea să ia un credit de 30 milioane de euro. Proiectele pentru care ar fi necesari banii

Prima ședință din 2024 a Consiliului Local Municipal Buzău se anunță una extrem de tensionată. Asta ținând cont de proiectele incluse pe ordinea de zi. Printre acestea, un proiect ce prevede contractarea unui nou credit de către Primăria Buzău, în valoare de aproape 30 milioane de euro.

În referatul de aprobare se arată că este nevoie de această sumă atât pentru continuarea unor proiecte vechi, unele aflate în implementare, cât și pentru câteva investiții noi. Pe lista investițiilor pentru care ar fi nevoie de un nou împrumut se regăsește, de exemplu, reabilitarea fostului cinematograf Dacia, restaurarea casei de oaspeți și a grajdurilor ce au aparținut lui Alexandru Marghiloman, reabilitarea zonei pietonale de pe Cuza Vodă, dar și construirea unui nou cimitir municipal. O sumă importantă, de peste 61 milioane lei, ar fi necesară pentru Aquapark.

Intenția municipalității de a contracta un credit de aproape 30 milioane de euro este intens criticată de reprezentanții opoziției. Consilierul local Irinel Cîrstea a declarat că un astfel de împrumut nu ar fi oportun, mai ales că, în ultimii ani, Primăria Buzău a contractat deja alte împrumuturi.

“Primăria – abonament la datorii, încă 30 de milioane de EURO adăugate la cele 50 împrumutate până în prezent. Da, ați citit bine! O nouă achiziție, un nou record în domeniul „Cum să cheltuiești banii pe care nu-i ai”. Să recapitulăm puțin: primăria are deja o datorie de 50 de milioane de euro, dar cine a spus că o cifră rotundă e suficientă pentru a face o impresie memorabilă în lumea datoriilor municipale? Așa că, cu un entuziasm demn de o seară de shopping, primăria se pregătește să bage în coș încă 30 de milioane, pentru că… se poate, au majoritate! Evident, le-au venit idei geniale despre cum să cheltuiască acești bani. Poate o statuie de primar, din aur? Sau alte fântâni arteziene că tot nu avem suficiente. Opțiunile par să fie infinite, iar logică pare să fie opțională”, arată Irinel Cîrstea într-o postare pe Facebook.

Totodată, Irinel Cîrstea spune că mare parte din proiectele propuse a fi finanțate din noul împrumut s-au aflat și pe listele cu investiții pentru care s-au mai luat credite. Proiectele au tot fost amânate, însă banii pentru ele s-au cheltuit, arată consilierul municipal.

“Pe lista de investiții găsim exact proiectele vechi, care nu s-au făcut din împrumuturile de până acum. Vă dau un exemplu, reabilitarea cinematografului Dacia, un proiect care s-a regăsit absolut în toate listele pentru care s-au luat bani împrumut.  Vorbim de Aquapark care s-a regăsit pe un alt proiect pentru care s-au luat bani, vorbim de amplasarea de busturi în Parcul Crâng. Toate aceste proiecte au fost pe lista de investiții a proiectelor vechi, nu au fost bani suficienți sau au venit alte oportunități pe care domnul Toma le-a considerat a fi importante, și aceste investiții au venit pentru noul împrumut, pentru că banii s-au dus. Pe ce? Nu știm.”

Consilierul local municipal nu neagă necesitatea proiectelor incluse pe această listă, dar subliniază că municipalitatea ar fi trebuit să pună alte proiecte pe lista priorităților zero, cum ar fi găsirea de soluții pentru problemele întâmpinate de buzoieni după reabilitarea Bulevardului Unirii.

“Am fost alături de dl senator Pufu pe Unirii și oamenii sunt disperați, dau faliment. În loc să ne gândim la soluții și la a investi acești bani, chiar dacă sunt împrumutați, în a rezolva problemele oamenilor dintr-un cartier întreg și a firmelor respective, vedem că aceste proiecte sunt mai presus de viața locuitorilor de acolo. Noi credem că lucrurile ar trebui să stea altfel. Acești bani, chiar dacă sunt împrumutați, să-i investim cu prioritate în rezolvarea problemelor curente: lipsa parcărilor, infrastructură. “

Autorul știrilor

Elena Petre

5 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • STITI CUM E DUPA MINE POTOPUL ASA ZICE DOMNUL ARHITECT SEF AL ORASULUI CUM A FACUT SI CU METALURGICA FALIMENT ASA O SA SCRIE SI PE BUZAU FALIMENT BAGA BANI IN TOATE PROSTIILE SI NU CREEAZA PARCARI PE UNIRII DIN FOSTELE PUNCTE TERMICE SI ASA SUNT MULTE DACA FAC 3 SAU 4 PARCARI SUPRA ETAJATE PE 3 ETAJE SI SUBSOL AR FI OK ZIC EU DE CE NU SE VREA PLUS CA IN BOROBANTI 1 NU A TERMINAT PARCARILE SI TROTUARELE DE 4 ANI CRED CA FACE INPRUMUT PENTRU PARTID VA ROG PUBLICATI ANUNTUL

  • Toma faliment vrea sa plece din primărie legat ,nu la pensie…până acum a scăpat,dar fiecare pasăre pe limba ei piere.

  • Irinel Cristea, ieși în fața și spune când ti au făcut băieții poze când fumai etnobotanice și nu mai puteai sa te ridici și apoi vino sa dai lecții 👌

  • Imprumuturi absurde, de dragul unor asa zise proiecte care nu sunt necesare, de dragul unor ambitii personale ale acestui fanfaron din fruntea Primariei. Toma, esti sanatos la cap ?