Din anul școlar 2024-2025, utilizarea telefoanelor la școală este interzisă. Conform Legii Educației și Statutului Elevului, copiii nu au voie să folosească telefoanele nici în timpul orelor, nici în pauză, cu excepția utilizării acestora în scop didactic, în timpul cursurilor. Astfel, elevii din Buzău, la fel ca toți școlarii din țară, în momentul în care ajung în clasă sunt obligați să își lase telefoanele într-un dulap, sau un alt spațiu special amenajat, de unde le ridică în momentul în care pleacă acasă.
Interzicerea utilizării telefoanelor chiar și în pauze a generat un val de controverse. În acest context, prof. dr. Anca Florea, directorul adjunct al Colegiului Naţional ”B.P.Hasdeu”, cea mai titrată unitate de învățământ din județ, arată că, pentru aplicarea corectă a acestei reguli, primii care ar trebui să dea un exemplu sunt chiar profesorii.
”Introducerea oricărei norme/restricţii pentru elevi generează o nouă provocare: Dacă nu este dublată de explicarea raţiunii pentru care s-a impus, dacă nu este accentuată şi legitimată cu însuşi exemplul pe care îl oferă profesorul, atunci şansele ca ea sa fie interiorizată de adolescent scad considerabil. Prin urmare, ar trebui ca nici profesorii, nici elevii să nu utilizeze telefoanele în timpul orei decât în scop educativ. Am aplica astfel un principiu de egalitate naturală”, a declarat Anca Florea pentru News.ro.
Directorul adjunct al Colegiului Hasdeu trage un semnal de alarmă și arată că dacă regulile vor rămâne neschimbate, această interdicție ar putea duce la unele situații nedorite. Mai exact, unii elevi ar putea fi tentați să caute variante pentru a “fenta” regulamentul și a fi siguri că au telefonul asupra lor.
”Cred că unii elevi dezvoltă o reacţie de ,,adaptare la mediu”, care conduce la găsirea de soluţii mai mult sau mai puţin originale prin care să se sustragă respectării normei. Este posibil ca unii dintre ei să se gândească să vină la şcoală cu două telefoane: unul pe care îl vor preda profesorului, iar un altul pe care îl vor utiliza sustrăgându-se orei. Dincolo de această simplă problematizare a unei norme introduse cu bună-credinţă, sunt convinsă că educaţia, pe lângă caracterul prescriptiv şi normativ pe care trebuie să-l exerseze în mod constant, este indicat să invoce din ce în ce mai mult o formă de apel la buna-cuviinţă, care înseamnă politeţe, respect, empatie, adică tot ceea ce poate face „suportabilă” înfrângerea tentaţiei de a încalcă norma”.
Nici utilizarea telefonului în scop didactic, la ore, nu este de preferat, explică prof. dr. Anca Florea, într-o declarație pentru News.ro.
”Ne întrebăm ce înseamnă digitalizarea educaţiei şi de ce uităm că una dintre problemele fundamentale ale generaţiilor actuale este analfabetismul digital. Faptul că avem elevi cu telefoanele în mână la oră nu înseamnă că ei ştiu să selecteze conţinuturi digitale, că sunt gata să facă faţă unui act de bullying online, că ştiu să îşi administreze spaţiul privat în online. De ce să nu avem cursuri în care folosirea telefoanelor în acest sens este chiar indicată, de pildă new media, privacy şi social-media, pe înţelesul tuturor?”.
Cred ca doamna isi doreste foarte mult sa fie director, nu doar adjunct. Cred ca doar dansei ii pasa atat de mult de acest aspect. Elevilor prea putin le pasa cine este director, ei vor profesori buni la ore. Si doamna director adjunct este un profesor bun.