Actualitate Social

Copile cu copii. Tot mai multe minore devin mame mult prea devreme. Ce măsuri iau autoritățile

Un fenomen care se înregistrează de câțiva ani, copile care devin mame la vârste  la care ar trebui să se joace cu păpușile, devine din ce în ce mai îngrijorător. De la un an la altul, în ciuda campaniilor derulate de autorități și a tuturor măsurilor luate, tot mai multe minore ajung în maternitate pentru a naște. Este un fenomen înregistrat la nivel național, care a dus țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mame minore.

Și în Buzău, an de an, zeci de tinere cu vârste de doar 12, sau cel mult 15 ani, devin mame. De exemplu, anul trecut, în județ, s-au înregistrat 74 de astfel de cazuri. 74 de copile, cele mai multe din mediul rural, care au devenit mame mult prea devreme. O responsabilitate uriașă, care le-a făcut pe unele dintre ele să își părăsească bebelușul.

Din cele 74 de minore devenite mame, cele mai multe au ajuns în atenția specialiștilor DGASPC, au fost consiliate psihologic și îndrumate cum să facă față noii situații în care se află. Altele au rămas cazate în centrul special dedicat mamelor, neavând unde să stea cu bebelușii lor.

“În cursul anului 2021, a intrat în atenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău un număr de 52 de minore gravide, mame, 37 proveneau din mediul rural și 15 din mediul urban. Dintre cazurile semnalate, șase cupluri mamă minoră – nou născut au beneficiat de găzduire în Centrul Maternal. S-au înregistrat două cazuri de copii părăsiți în maternitate născuți din mame minore care au primit măsură de protecție specială la asistent maternal profesionist”, a declarat, pentru șansanews.ro, Roxana Kovacs, purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău.

Trendul se menține, din păcate, și anul acesta. În evidențele DGASPC au ajuns, doar în primele luni ale anului, 24 de tinere.

“În primul trimestru al anului 2022, au intrat în evidența DGASPC Buzău 24 de minore, 5 gravide și 19 mame. Ca mediu de proveniență, 6 minore sunt din mediul urban și 18 din mediul rural. În prezent, 2 mame minore și o gravidă minoră beneficiază de servicii de sprijin în cadrul Centrului Maternal Buzău. Centrul Maternal Buzău, organizat pe model familial, se adresează gravidelor, cuplurilor mamă-copil, în situații de risc social, oferindu-le acestora rezidență în vederea formării, menținerii și întăririi legăturilor familiale, precum și sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităților parentale. Toate minorele au beneficiat de servicii de consiliere psihologică și monitorizare din partea specialiștilor DGASPC Buzău și a autorităților locale.”

Numărul mamelor minore crește, însă, de la o lună la alta. Conform datelor Spitalului Județean Buzău,  de la debutul anului și până la jumătatea lunii mai, 31 de copile au născut în maternitatea din Buzău. Cea mai tânără mămică are doar 13 ani.