Actualitate SĂNĂTATE

Copilul răcește des, când ar trebui să ne îngrijorăm? Sfaturile pediatrilor

Reîntoarcerea copiilor în colectivitate odată cu debutul unui nou an școlar vine la pachet și cu o creștere a riscurilor de transmitere a unor afecțiuni specifice vârstei și sezonului. În plus, și schimbările de temperatură, trecerea de la caniculă la temperaturi de toamnă, își spun cuvântul. În fiecare an, după 15 septembrie, a fost înregistrată o creștere a numărului copiilor diagnosticați cu afecțiuni respiratorii. De cele mai multe ori, părinții se prezintă imediat cu copilul la Urgențe în momentul în care văd că cel mic începe să tușească sau să îi curgă nasul.

Medicii pediatri transmit, însă, că răcelile de sezon sunt absolut normale.

„Nu există o minune, copilul nostru nu trebuie să fie anemic și nu trebuie să aibă deficite, în principal deficitul de vitamna D, în felul acesta ne menținem un copil sănătos, trebuie să înțelegem că este normal, mai ales acum că au început să meargă în colectivitate copiii, ne așteptăm să răcească. Un copil normal, sănătos, răcește și de 7-8 ori pe an. Este normal să răcească, este important să vedem felul în care răcește dacă, îi curge nasul, are o rinoree, are un pic de febră, dar în schimb se menține acolo. Dacă infecția respiratorie este la nivelul căilor respiratorii superioare, atunci este bine, nu trebuie să ne îngrijorăm. Este important să nu ajungă să facă pneumonii repetate, să nu ajungă să fie spitalizat frecvent, atunci vorbim de un copil cu o imunitate scăzută. Un copil cu imunitate normală răcește, poate să aibă și scaune modificate, răcește frecvent”, spune dr Gina Anica, medic primar pediatrie în cadrul S.J.U. Buzău.

Pe de altă parte, medicul pediatru spune că cel mai sigur pentru o imunitate de fier și forme ușoare de afecțiuni respiratorii este ca cel mic să consume cât mai multe fructe și legume, să facă mișcare în aer liber, în niciun caz să nu îi fie administrate fel de fel de siropuri pentru imunitate.

O altă metodă sigură de a-i feri pe copii de forme grave de boală este vaccinarea antigripală.

„Vaccinarea antigripală, alături de vaccinarea antirujeolă, antirubeolă și celelalte vaccinări de până la vârsta de 1 an, este la fel de importantă pe tot parcursul creșterii copilului, chiar și la adulți, pentru că evită spitalizarea. În momentul în care ești vaccinat, faci o formă mai ușoară de boală și atunci este suficient să te protejezi și să îți protejezi copilul de spitalizare, care înseamnă și mai multe complicații, atât pentru organism, cât și pentru familie, și vorbim aici de complicațiile psiho-emoționale ale familiei”, transmite dr Gina Anica, medic primar pediatrie în cadrul S.J.U. Buzău.