SĂNĂTATE

Coronavirusul nu se transmite prin transfuzie! Ce trebuie să știe cei care donează sau primesc sânge

În plin val doi al pandemiei, în care, în paralel cu gestionarea cazurilor COVID-19, sistemul de sănătate trebuie să trateze și celelalte patologii, unele devenite acute pe fondul crizei sanitare, nevoia de sânge a crescut invers proporțional cu numărul celor care se prezintă la centrele de transfuzii pentru a dona sânge. Situația tinde să genereze probleme mari unităților medicale care au rezerve de sânge la limită, în timp ce în centrele de transfuzii se constată o scădere dramatică a numărului de donatori. În paralel cu amplificarea îndemnului pentru donarea de sânge, dar și de plasmă (de către cei care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2), reprezentanții centrelor de transfuzii și-au modificat și programul de lucru pentru a fi la dispoziția celor care, în cursul săptămânii, nu pot lipsi de la serviciu (chiar dacă pentru donare, legislația prevede acordarea unei zile libere, ca și obligație a angajatorului). Sâmbăta aceasta, angajații Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău  vor fi la lucru, între orele 8,00 și 13,00 pentru buzoienii care vor fori să doneze sânge, trombocite sau plasmă.

Transfuzia de sânge nu transmite infecția cu SARS-CoV-2

Pentru că în contextul pandemic a apărut îngrijorarea populației în legătură cu siguranța pacienților cărora li se administrează transfuzii sanguine, reprezentanții CTS Buzău, au venit cu precizări. ”Ultimele studii  realizate în lume ne arată că infecția cu SARS-CoV-2 nu se transmite prin sânge. Este un adevăr științific pe care ne bazăm în momentul de față. ” a declarat Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău. Dar, pentru creșterea gradului de siguranță pe care să îl resimtă donatorii și pacienții, s-au luat o serie de măsuri suplimentare. De pildă, cei care au suspiciunea că au trecut prin infecție, fără să fie avut confirmarea unui test, trebuie să treacă, anterior donarii, pe la un laborator de analize pentru un test care să arate existența sau nu a anticorpilor. Regula este valabilă și în cazul contacților direcți care s-au aflat în izolare. Până la aflarea acestor rezultate și două săptămâni după aceea, donatorii respectivi nu pot dona sânge. Acest lucru este prevăzut în protocolul national, adoptat de la debutul crizei, un protocol care nu este exclus să se schimbe în lumina concluziilor noilor studii.

Foștii pacienți COVID-19 pot dona plasmă după un anumit interval

Donarea de plasma urmează, la rându-i, regulile unui protocol național. Astfel, foștii pacienți COVID-19 trebuie să aștepte minimum 14 zile de la confirmarea vindecării printr-un test RT-PCR negativ. Tot un interval de 14 zile se impune și atunci când fostul pacient își testează nivelul cantitativ al anticorpilor neutralizanți anti-SARS-CoV-2.

Dacă pacientul nu a fost internat sau nu a făcut la externare testul, se ia în calcul un interval de 28 de zile de la testul RT-PCR care a confirmat infecția. Donarea de plasma convalescentă se poate face prin procedura de plasmafereză. CTS Buzău dispune de un aparat de plasmafereză pe care l-a primit în custodie de la o companie specializată. De altfel, Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău era, zilele trecute, pe primul loc, la nivel național, în ceea ce privește recoltarea de plasma convalescentă de la foști pacienți COVID-19. Păstrarea unui ritm constant de donare este foarte importantă, în condițiile în care saloanele de ATI și cele de boli infecțioase și pneumologie sunt, în continuare, ocupate la capacitatea maximă.

În același timp, rezervele de sânge ale Centrului au scăzut dramatic, pentru că tot mai mulți donatori se tem să mai facă acest gest voluntar. Responsabilii Centrului dau asigurări că au luat toate măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 pe timpul donării, prin interacțiunea cu personalul sau cu alți donatori.