Actualitate

Cozi la centrele de vaccinare din Buzău. La punctul de pe Bălcescu, s-a așteptat cu orele: ”Ne vaccinăm de frică să nu murim” (FOTO&VIDEO)

Imaginile din secțiile de spitale cu bolnavi Covid agonizând și luptând pentru o gură de aer, cu salvările pline cu pacienți care stau cu orele pentru ca un pat să se elibereze, dar și cu sicrie reci preluate de familii îndoliate i-au speriat pe mulți buzoieni, care au dat iama la centrele de vaccinare și au stat și câteva ore bune pentru a se putea vaccina. Pe alții, restricțiile anunțate de autorități i-au făcut să vrea vaccinul. Indiferent ce i-a determinat să ceară serul anti Covid, important e că măcar în al 12-lea ceas, buzoienii au acceptat realitatea și merg să se vaccineze.

Era în jur de ora 13.00 când reporterii Focus Fm au mers la centrul de vaccinare de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Buzău, acolo unde orice trecător putea observa coada formată la ușa clădirii.   Zeci de buzoieni de toate vârstele, de la adolescenți de 16 ani însoțiți de părinți, până la persoane trecute de 70 de ani, așteptau la coadă să le vină rândul la vaccin.

Cei mai mulți dintre buzoienii cu care reporterii Focus Fm au discutat au declarat că teama de boală și imaginile cu spitale pline de bolnavi agonizând i-au făcut să accepte vaccinul, deși la începutul campaniei de imunizare, poate nu au fost de acord cu admnistrarea serului.

Pentru a le fi administrat vaccinul anti COVID, unii dintre buzoieni au așteptat câteva ore bune. Nimic nu i-a făcut să plece pentru că știu că acum e momentul, mai mult ca oricând, să se vaccineze.

Medicul Angela Mazdrag, care coordonează activitatea centrului de pe Nicolae Bălcescu, spune că numărul prezentărilor la vaccin a crescut foarte mult în ultimele zile, fiind și 300 de imunizări într-o zi:

” Numărul de prezentări a crescut foarte mult în ultimele zile.(..) De la 60 am ajuns la 300 de vaccinări.  Triajul se face relativ rapid numai ca pacienții vin fără ochelari, unii nu știu sa citească, nu înțeleg, nu știu sa completeze formularele. Din echipa de vaccinare dirijăm 2 asistente  care să-i ajute să completeze mai repede formularele. Durata unei vaccinări pentru o persoană e de minim 25 de minute, până intră, își completează fișa,  până se face triajul. Apoi minim 15 minute post vaccinare, dacă nu au o problemă, dar sunt persoane care trebuie reținute până la 30 de minute.  Nefiind programări pe oră, lumea se prezinta prioritar până în ora 16 si e mare buluceală la ușă.”

Pentru că timpii de așteptare la vaccin pot fi uneori greu de suportat, medicul Angela Mazdrag face apel la răbdare, pentru că toți doritorii vor fi vaccinați:

Reporterii Focus Tv  au mers apoi la centrul drive thru, acolo unde, de asemenea  se înregistrează aglomerație, indiferent de oră. De altfel, pentru că acesta este centrul cel mai căutat de buzoieni, autoritățile de sănătate publică au de gând să mai realizeze aici un flux de vaccinare, în cel mai scurt timp posibil, pentru a reduce cât mai mult timpii de așteptare pentru buzoienii care vor să se imunizeze anti COVID

Conform Direcției de Sănătate Publică Buzău, ziua trecută, s-au vaccinat cu prima doză 907 buzoieni, cei mai mulți din ultimele luni bune, în timp ce 94 de persoane au primit doza a doua, lor adăugându-li-se și buzoienii care au primit doza a treia de vaccin anti COVID.