Actualitate

(FOTO) Crângul prinde viață. Buzoienii, chemați să dea o mână de ajutor pentru ecologizarea pădurii

Sursa foto: informatiabuzaului.ro

Mobilizare, astăzi, 16 aprilie, în Parcul Crâng. Aleile parcului și întreaga pădure vor fi luate la pas de voluntari, în cea mai amplă acțiune de ecologizare a plămânului verde al Buzăului, din ultimii ani. Buzoienii, cu mic, cu mare, alături de autorități, militari și jandarmi, vor lua la pas pădurea Crâng pentru a strânge gunoaiele aruncate de persoane certate cu bunul simț. Este prima acțiune de ecologizare a Crângului după o pauză impusă de pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, este pentru prima dată când pădurea este curățată de gunoaie după ce a trecut în proprietatea Primăriei Buzău.

Pentru ca acțiunea să dea roade, voluntarii se vor întâlni la poarta Crângului, la prima oră a dimineții. Se vor înarma cu mănuși și saci, toate puse la dispoziție de organizatori, pentru ca mai apoi să se împrăștie în întreaga pădure.

“Dis de dimineață, începând cu ora 8.30, buzoienii sunt așteptați să dea o mână de ajutor pentru curățarea îmtregii păduri Crâng pentru că iată, timp de 2 ani, nu am mai putut organiza astfel de evenimente. Pe de altă parte, este pentru prima dată când o astfel de acțiune este organizată de Primăria Buzău în calitate de proprietar. Foarte mulți buzoieni și-au manifestat interesul de a veni aici. Vom beneficia și de spirjinul Armatei, jandarmilor, dar și al societăților din subordinea Primăriei Buzău, astfel încât să fim cât mai mulți pentru a putea acoperi o suprafață cât mai mare. Ne gândim la o sectorizare a pădurii Crâng astfel încât să acoperim întreaga suprafață de 177,8 ha”, a declarat pentru șansanews.ro viceprimarul Ionuț Apostu.

Printre cei care au răspuns prezent au fost micii sportivi de la SCM Gloria Buzău.

Întreaga pădure are nevoie să fie curățată de ambalaje din carton sau plastic, de resturi de țigări și multe alte gunoaie aruncate direct pe sol. Sunt, însă, anumite sectoare în care gunoaiele sunt la tot pasul, sufocând totul în jur.

“În zonele mai puțin frecventate de buzoieni se găsesc mai puține gunoaie, dar în zona spre cartierul Micro XIV, pe aleile stânga-dreapta din zona parcului public, de fiecare dată, sunt întâlnite gunoaie și este nevoie de intervenție.”

Nu va fi o simplă acțiune de ecologizare, ci va fi o activitate atent organizată astfel încât deșeurile strânse să poată fi colectate selectiv.

“Întreaga cantitate de deșeuri ce va fi colectată va fi depozitată în zona Obeliscului. Suntem pregătiți cu societatea de salubritate, cu URBIS Serv să putem ridica gunoaiele, dar un element foarte important: pentru prima dată, acțiunea va fi organizată astfel încât să se respecte normele privind colectarea selectivă. Participanților li se vor da saci negri pentru deșeuri amestecate, dar și saci galbeni pentru deșeuri reciclabile.”

După ce Crângul a trecut în proprietatea Primăriei Buzău, autoritățile locale au încheiat un contract cu Direcția Silvică pentru îngrijirea pădurii. Contractul de administrare nu prevede însă și curățenia în zonă, ci doar paza fondului forestier. Astfel, partea de ecologizare rămâne în sarcina autorităților locale.