Actualitate

Ziua porților deschise la BNR la 142 de ani de la înființare

Agenția BNR Buzău din strada Garoflid, numărul 3, în zona băncilor din centrul municipiului, își deschide porțile pentru publicul larg pe 18 și 19 aprilie. Vizitatorii buzoieni vor avea astfel ocazia să afle informații deosebit de interesante despre istoria Băncii Naționale a României, totul sub elgida „Ziua porților deschise la BNR”, sărbătorite cu ocazia sărbătorii a 142 de ani de la înființarea BNR.

Buzoienii,dar și ceilalți cetățeni din țară, amatori de istorie, vor putea vizita agențiile, sucursalele, sau sediul central al BNR din București între orele 8-16.Într-un comunicat de presa, BNR a transmis:

Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada 18-19 aprilie 2022, în intervalul 08:00 – 17:00, „Zilele porților deschise la BNR”. Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare, BNR deschide vizitatorilor Palatul Vechi din București, precum și sucursale regionale și agenții ale băncii centrale din teritoriu.

Cei interesați vor avea acces în Palatul Vechi al Băncii Naționale, situat în Centrul Vechi din București, cu intrare din Str. Lipscani, nr. 25. Publicul larg va avea ocazia să admire noile amenajări din cadrul expoziției permanente a Muzeului BNR, inclusiv un lingou de aur din rezerva băncii centrale, precum și două expoziții temporare: Regele Mihai I – 100 de ani de la naștere (1921-2021) și Ecaterina Teodoroiu – eroină a Primului Război Mondial.

Realizată ca o incursiune imaginară în viața monarhului, de la copilărie la senectute, expoziția 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017) prezintă uniformele de mareșal care i-au aparținut suveranului, costume populare, artefacte militare, monede, medalii, documente, bancnote etc.

Prilejuită de lansarea în circulație, începând cu 1 decembrie 2021, a bancnotei de 20 lei, expoziția dedicată Ecaterinei Teodoroiu reunește o parte din obiectele personale ale eroinei (uniforma militară și pe cea de cercetaș, casca, ochelarii, alte efecte militare), precum și alte exponate printre care tabloul pe care Camil Ressu i l-a dedicat în anul 1917, rochia de soră de caritate a Reginei Maria, fotografii de epocă etc.

Vizitatorii vor avea acces, în egală măsură, la informații referitoare la istoria, arhitectura şi identitatea Băncii Naționale a României și vor primi un set de materiale promoționale cu imagini și informații succinte despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, despre Palatul Vechi al BNR și istoria monedei naționale.

Astfel, în zilele de 18-19 aprilie a.c., publicul larg poate vizita sediul istoric al BNR, precum și sucursalele regionale Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și Iași și agențiile BNR din Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Gorj, Maramureș, Sibiu și Suceava.