Actualitate SĂNĂTATE

Creștere explozivă a cazurilor de rujeolă în Buzău. Peste 100 de îmbolnăviri în mai puțin de două luni!

Primăvara a adus o creștere însemnată a numărului de cazuri de rujeolă la nivelul întregii țări, dar a venit și cu o adevărată explozie de îmbolnăviri în Buzău.

Astfel, dacă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, în județul Buzău fuseseră înregistrate 12 cazuri de rujeolă, numărul acestora a ajuns, la sfârșitul lui februarie, la 46, pentru ca acum să fie de 162 de cazuri, după cum reiese din ultima situație centralizată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Practic, conform statisticii oficiale a INSP, în mai puțin de două luni s-au înregistrat 116 cazuri. Incidența raportată de INSP la nivelul județului Buzău este mai mult decât îngrijorătoare, fiind de 40,4 cazuri la suta de mii de locuitori.

În plan național a fost înregistrat un nou deces, al unui adult cu multiple comorbidități.

”În perioada 01.01.2023 – 21.04.2024, în România au fost notificate 13 113 cazuri confirmate cu rujeolă, din care 14 decese (4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 2 în județul Argeș, 2 în județul Giurgiu, 1 în județul Mureș și 1 în județul Sibiu).  Al 14-lea deces (jud. Giurgiu) a fost raportat la o persoană de sex feminin, în vârstă de 34 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având următoarele comorbidități: infecție HIV/SIDA clasa C3, tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB, cașexie. Cele 13 113 cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în toate județele țării și în Municipiul București”, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.