Actualitate

Creștere îngrijorătoare a atacurilor date de urși și lupi în gospodării. Unde s-au înregistrat cele mai multe probleme

Anul acesta, animalele sălbatice au dat iama în gospodăriile din județul Buzău mai des ca niciodată. Fie că a fost vorba despre urși, fie de lupi sau porci mistreți, sălbăticiunile au intrat în adăposturile de lângă casele oamenilor, ori au călcat în picioare culturile, provocând pagube însemnate. Un bilanț realizat de Agenția pentru Protecția Mediului Buzău arată, negru pe alb, cât de dese au fost atacurile date de animalele sălbatice care au coborât din păduri în sate.

Anul acesta, din ianuarie și până la finele lunii noiembrie, reprezentanții APM Buzău au participat la sute de verificări demarate de comisiile de constatare a pagubelor după ce animalele sălbatice au atacat în zone populate. Cele mai verificări, 124, au fost făcute după ce urșii au ucis animalele buzoienilor. Cifra aproape s-a dublat față de anul trecut când, pe tot parcursul anului, au fost doar 68 de atacuri. În 2022, urșii au produs cele mai multe pagube la Nehoiu, unde au atacat de 21 de ori.

“De la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii noiembrie, A.P.M. Buzău a participat la 124 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor provocate de urși în gospodării din județul Buzău (4 în comuna Bisoca, 1 în comuna Bozioru, 2 în comuna Calvini, 1 în comuna Cernătești, 9 în comuna Chiliile, 10 în comuna Chiojdu, 3 în comuna Colți, 7 în comuna Lopătari, 1 în comuna Măgura, 2 în comuna Mânzălești, 1 în comuna Mărgăritești, 3 în comuna Merei, 3 în comuna Murgești, 21 în orașul Nehoiu, 16 în comuna Odăile, 3 în comuna Pardoși, 2 în comuna Pârscov, 3 în orașul Pătârlagele, 6 în comuna Sărulești, 3 în comuna Scorțoasa, 9 în comuna Siriu, 4 în comuna Topliceni, 7 în comuna Vintilă Vodă și 1 în comuna Zorești)”,  se arată în raportul APM Buzău.

Pe de altă parte, comisiile de evaluare și constatare a pagubelor s-au întrunit și după ce buzoienii s-au trezit că în gospodăriile lor au intrat lupii sau șacalii.

“Am participat la 38 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de LUPI în gospodării din județul Buzău ( 3 în comuna Bisoca, 4 în comuna Cănești, 4 în comuna Cernătești, 1 în comuna Colți, 2 în comuna Cozieni, 3 în comuna Chiliile, 5 în comuna Odăile, 1 în comuna Lopătari, 1 în comuna Pănătău, 3 în comuna Pardoși, 7 în comuna Sărulești, 1 în comuna Scorțoasa, 1 în comuna Valea Salciei, 2 în comuna Vintilă Vodă), precum și la 19 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de MISTREȚI (1 în comuna Cernătești, 2 în comuna Chiliile, 1 în orașul Pătârlagele, 11 în comuna Topliceni, 2 în comuna Scorțoasa ) și de ȘACALI (1 în comuna Pănătău și 1 comuna Cochirleanca).”

Nu doar urșii, ci și lupii și mistreții au atacat mai des decât în 2021. Lupii au dat, anul trecut, 30 de atacuri, mistreții 6, în timp ce șacalii au intrat într-o singură gospodărie.