Actualitate SĂNĂTATE

Creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă în Buzău. 5 pacienți noi în doar 3 săptămâni

Numărul cazurilor de rujeolă ia amploare la nivel național, iar aceeași situație este și în județul Buzău. În mai puțin de trei săptămâni, adică de la momentul în care Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în Buzău au fost înregistrate 5 cazuri noi.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, în Buzău au fost înregistrate 12 cazuri de rujeolă. Creșterea reiese din situația prezentată, luna trecută, de Direcția de Sănătate Publică, potrivit căreia până pe 11 decembrie fuseseră 7 cazuri. Incidența este de 2,99 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Numărul cazurilor înregistrate la nivelul întregii țări a ajuns la 2805, fiind, din nefericire, și 3 decese, două în Brașov și unul în București.

”În perioada 01.01.2023-31.12.2023, în România au fost notificate 2805 de cazuri confirmate cu rujeolă din care 3 decese:  1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Brașov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic. Al 2-lea deces din cauza rujeolei a fost raportat la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din jud. Brașov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă. Al 3-lea deces din cauza rujeolei a fost raportat la un adult în vârstă de 35 ani, nevaccinat antirujeolic, din Mun. București. Comorbidități: Mielom multiplu”, arată raportul INSP.

Vestea bună este că, de la momentul declarării epidemiei, zeci de copii din toată țara au fost vaccinați.

”În perioada 6-31 decembrie, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinați, în total, cu ROR, 28.161 de copii, din care 5.236 de copii cu vârste între 9 şi 11 luni”, mai arată INSP.