Actualitate Agricultura acum

Creșterea struților, o afacere de nișă dar profitabilă! Ce s-a întâmplat cu una dintre primele ferme de struți din Buzău

A mizat pe o afacere de nișă și acum, după 11 ani de activitate, spune că a tras lozul câștigător. Este vorba despre Adrian Năstase, un buzoian din Gura Câlnăului, care a fost printre primii crescători de struți din România. Deși, în timp, afacerea sa a cunoscut și momente de glorie și momente mai puțin bune, buzoianul care a rămas cu câteva exemplare de păsări, spune că va continua să crească struți și în perioada imediat următoare va relua și activitatea de înmulțire a păsărilor pentru că produsele din carne de struț sunt căutate. În plus, o familie de struți de la Buzău poate fi admirată de toți vizitatorii unei grădini zoologice din Târgoviște.

Adrian Năstase a investit bani grei în ferma de struți pe care la Buzău. În urmă cu 11 ani a cumpărat zeci de exemplare astfel că ajunsese să dețină 150 de păsări. A fost printre primii români care își încerca norocul cu o altfel de fermă decât se obișnuia în România.

”Afacerea am început-o acum 11 ani. Am cumpărat foarte mulți, mergeau foarte bine. A fost o conjunctură favorabilă. Am avut 150. De 11 ani cresc și înmulțesc. Am zis că e o oportunitate. Ceva de nișă. Toată lumea avea oi, vite, capre. Am ales ceva nou pentru România, la acel moment. Și s-a dovedit a fi profitabil. O perioadă a mers foarte bine, acum , în perioada aceasta , toate merg mai greu”, a spus Adrian Năstase.

Afacerea a mers bine în tot acest timp. Fermierul și-a recuperat din investiție atât prin valorificarea directă a puilor de struți, unii ajungând chiar și la o grădină zoologică din Târgoviște, dar și prin vânzarea cărnii de struț sau a altor preparare făcute de soția acestuia. Mirela Gheorghe gătește babic, cârnați sau chiar carne de struț la garniță.

”Carnea de struț este săracă în colesterol: conține 2% grăsime, în timp ce carnea de vită poate ajunge la 15% conținut grăsime”, a spus Mirela Gheorghe.

Deși, în cei 11 ani de activitatea afacerea a cunoscut și momente de glorie și momente mai puțin bune, cum a fost, de exemplu, această perioadă de pandemie, fermierul din Buzău spune că va continua să mențină struții, iar pe viitor îi va înmulți pentru că vrea să ajungă din nou la zeci de exemplare.

”Aceștia pe care îi am acum îi țin pentru reproducție, și voi mări, din nou efectivul”, a spus Adrian Năstase.

De altfel, Buzăul are mai mulți crescători de struți. O fermă este și în satul Grăjdana, la 14 kilometri de municipiul Buzău. Proprietarul fermei, potrivit unui anunț postat pe site-urile specializate, vinde atât familii de struți reproducători cât și pui de struț sau ouă de struț. 

Struții rămân profitabili. De exemplu, un pui se vinde în viu cu până la o sută de euro, în timp ce o pasăre adultă, de reproducție, depășește câteva sute de euro. În plus, de la struț se poate valorifica și carnea, dar și penajul și pilea. De exemplu, pielea de struț este folosită în marochinăria de lux, în timp ce penele sunt căutate în lumea modei și în industria electronică, datorită proprietăților electrostatice.