Actualitate SĂNĂTATE

CRIZĂ DE MEDICI INTERNIȘTI LA SPITALUL JUDEȚEAN BUZĂU. Care sunt motivele și ce soluții ar exista

Atragerea de medici specialiști la Spitalul Județean Buzău a fost și rămâne o misiune extrem de grea pentru reprezentanții unității spitalicești și pentru autorități. În ciuda tuturor ofertelor pe care autoritățile județene le-au făcut medicilor în ultimii ani, puțini specialiști au ales să profeseze în cel mai mare spital din județul Buzău. Așa se face că mai multe secții au deficit de medici. Cea mai mare nevoie de specialiști este pe secția Medicină Internă. S-a ajuns ca un medic pensionar să se întoarcă în câmpul muncii, pentru a-și ajuta foștii colegi să facă față numărului mare de pacienți.

“Problema este la medici, la celelalte categorii lucrurile s-au rezolvat în mare parte. Există câteva ramuri în care nu găsim medici să vină să lucreze: Oncologie, UPU, Medicină Internă. La Medicină Internă avem un medic internist, gastroenterolog, și a revenit doamna doctor de la pensie să ne ajute până găsim o soluție cu un medic tânăr. Căutăm medici de Medicină Internă, că asta este principala problemă, dar nu sunt foarte mulți specialiști și sunt înghițiți de marile orașe sau sistemul privat, și preferă să rămână acolo, pentru că aici este mai multă muncă decât în sistemul privat. Pe partea de UPU au mai venit colegi rezidenți an terminal, mai avem câteva colaborări cu medici cu competență de urgență și am rezolvat în mare parte problemele.”, a declarat la Focus Tv, dr. Dragoș Porumb, președintele Colegiului Medicilor din Buzău.

Dr. Dragoș Porumb, director medical al Spitalului Județean Buzău pentru o bună perioadă de timp, a subliniat care ar fi motivele pentru care tinerii medici ocolesc Buzăul și preferă sistemul privat sau spitalele din Capitală, deși la Buzău ar beneficia de venituri mai mari și alte beneficii.

“Cred că sunt puțini medici interniști în țară și probabil că fug de muncă. La Spitalul Județean Buzău avem 70 de paturi, cu cazuri în general grave. Este greu să îngrijești toți bolnavii, în comparație cu sistemul privat, unde consulți 3-4 pacienți pe oră. Chiar dacă se câștigă mai puțin în sistemul privat, oamenii nu vor să își bată capul. Sper să fie și oameni care să vrea să muncească și să se implice cu totul. Cred că le este mai comod în București, deși, material, este mai puțin avantajos acolo, în sistemul privat. Pe de altă parte, cei tineri se mai tem că fiind singuri aici, în provincie, trebuie să ia decizii singuri, pe care să și le asume, pe când acolo, în marile orașe, mai au colegi cu care să se sfătuiască în luarea deciziilor. Dar sperăm ca în timp să rezolvăm problema cu specialitățile deficitare.”

Ar mai fi un motiv care a dus la criza de medici specialiști pe anumite ramuri, spune medicul Dragoș Porumb.

“De la nivel de rezidențiat ar trebui să se redistribuie altfel locurile de rezidenți pe specialități. Să nu fie prea mulți ortopezi și prea puțini interniști sau oncologi, de exemplu.  Cred că la Centru nu au o situație clară a deficitului de medici din provincie. De pildă, eu am mai mulți colegi ortopezi care ar vrea să vină la Buzău dar schema este plină. Dacă ar fi loc de 5 ortopezi, mâine aș aduce 5 ortopezi. Dar medici interniști nu pot să aduc nici măcar unul. “