Actualitate SĂNĂTATE

Criza medicamentelor pentru pacienții oncologici, rezolvată pentru moment. E. Ungureanu: ”Trist! S-a luat de la alții, s-a dat la Buzău!”

La o lună distanță de la primele semnale că pacienții bolnavi de cancer din județul Buzău rămân fără tratamente întrucât Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și-a epuizat fondurile, au fost alocați banii necesari. Sumele repartizate pentru pacienții din județul Buzău au fost suplimentate și au ajuns în conturile CJAS Buzău, zilele trecute. Anunțul a fost făcut de deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, cel care a și semnalat public, în urmă cu o lună, criza de medicamente pentru pacienții oncologici. Parlamentarul spune că semnalele au venit târziu, deși iminența crizei i-ar fi obligat pe cei din sistemul de sănătate să facă publice informațiile mai devreme.

”Aș fi vrut ca acest semnal de alarmă să fi fost tras de managerul Spitalului Județean Buzău, din luna octombrie când a știut că nu au venit suficienți bani pentru pacienții cu cancer aflați în grija acestui spital. Ar fi trebuit ca și reprezentanții farmaciilor cu circuit deschis care nu au primit bani pentru tratamentele din ambulatoriu să fi spus ceva!”

Rezolvarea găsită în ultimul moment poate fi o lovitură pentru pacienții din alte județe ale țării. Asta pentru că alocarea către CJAS Buzău s-a făcut prin diminuări de sume la alte case județene.

”Vestea proastă este că acești bani se iau de la alte case județene de asigurări. Cumva, sunt salvați unii în detrimentul altora. De ce se întâmplă asta? Pentru că se bugetează greșit și, atunci, pe final de an, sunt pacienți care rămân fără tratament.” adaugă deputatul USR.

Situația de la Buzău face subiectul unei interpelări adresate de parlamentarul de Buzău ministrului Sănătății, la care nu a fost formulat răspuns, în termen.