Actualitate

Cu două luni înaintea alegerilor, au început manevrele cu vizele de flotant. La Balta Albă, oamenii s-au trezit cu vecini fantomă. “Măcar să plătească taxe!”

S-a creat agitație, de la primele ore ale zilei, în fața Primăriei Balta Albă, unde mai mulți localnici au luat parte la un protest spontan. Emiterea unor vize de flotant i-a scos pe oameni din case, în încercarea de a obține explicații de la autoritățile locale.

Unul dintre protestatari, fermierul Georgian Calotă, spune că, în ultimele trei săptămâni, ar fi fost emise zeci de adeverințe unor oameni care au case la Balta Albă, documente folosite ulterior pentru solicitarea de vize de flotant pentru persoane care nici nu știu să indice pe hartă unde se află Balta Albă. Oamenii spun că solicitanții nu locuiesc în comună, iar luarea lor în spațiu sau declararea domiciliilor în comună, sunt fictive .

„Cel puțin 70 de vize în trei săptămâni au fost emise. Acei oameni au reședință în Balta Albă, dar nu au nicio legătură cu Balta Albă. Conform legii, ei trebuie să locuiască minim 15 zile pe lună în Balta Albă, iar ei nici nu știu unde e localitatea pe hartă!”, a declarat pentru Sansa News.ro, Georgian Calotă

Localnicii s-au strâns la primărie pentru că instituția este cea care eliberează adeverințe pe baza cărora serviciile de evidență a populației emit vizele. Protestatarii spun că administrația locală s-a grăbit să elibereze adeverințele, dar nu să-i și înscrie pe oameni la plata unor taxe sau servicii locale, cum ar fi, de pildă, ridicarea gunoiului menajer.

De la apariția acestei situații, locuitorii au făcut sesizări către mai multe instituții cu rol de control, inclusiv către poliție. În urma verificărilor derulate de serviciul de evidență a populației din Râmnicu Sărat, împreună cu polițiști, mai multe cereri de acordare de vize au fost respinse. După aceea, fenomenul a căpătat și mai mare amploare, iar primăria a eliberat alte câteva zeci de adeverințe.

„Noi am făcut sesizări către cei de la Evidența Populației Râmnicu Sărat. În urma sesizărilor făcute, de la Râmnic, de la Evidența Populației, s-a făcut sesizare la poliție. Persoanele nu erau la adrese, nu locuia nimeni acolo, vizele au fost reziliate de către persoanele abilitate, iar ulterior au fost eliberate alte documente de către primărie”

Contactat de reporterii Șansa News, primarul din Balta Albă, Marin Ionel, spune că totul este un joc politic și că el nu poate alege, pe criterii subiective, cui emite și cui nu emite adeverință pentru certificarea unor proprietăți.

„Au fost vreo 20 de persoane la protest, oameni induși în eroare…vizele nu se fac la primărie, se fac la Starea Civilă, la poliție. Sunt contracandidați, așa este în politică, știți cum e….Eu ce să fac? Să nu dau adeverințe oamenilor? Ca să ajungă la Evidența Populației, proprietarii vin la primărie, apoi se eliberează o viză de la Evidența Populației. Oamenii vor veni să se înscrie, de exemplu, pentru gunoiul menajer, se declară și plătesc și ei!”, susține primarul din Balta Albă, Marin Ionel

Conducerea Serviciului de Evidență a Persoanei Râmnicu Sărat confirmă că au fost efectuate controale în Balta Albă, la șapte adrese. La cinci dintre ele nu au fost găsite persoanele declarate cu domiciliul acolo, iar cererile pentru vize de flotant au fost respinse. Imediat după aceea, reprezentanții serviciului s-au trezit cu zeci de cereri venite de la cetățeni care solicită vize de flotant la adrese din Balta Albă.

Interesant este că legislația actuală nu le permite celor cu viză de flotant să voteze în localitatea unde și-au declarat domiciliul, dacă aceste vize s-au obținut cu mai puțin de șase luni înaintea datei alegerilor. Foarte probabil, solicitanții mizează pe o modificare legislativă mai ales că numeroase ONG-uri au semnalat că legislația actuală, menită de descurajeze turismul electoral, ar îngrădi dreptul cetățenesc la vot.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • La ultimele alegeți locale,la Cilibia a fost mai rău,unul din candidații de atunci,nu primarul,a făcut vize de flotant pt nenumărate persoane.Anul asta vrea sa candideze din nou.