SĂNĂTATE Social

CUM A INTRAT CORONAVIRUSUL ÎN AZILUL AL.MARGHILOMAN. E grav și se poate întâmpla oriunde

Situație critică în azilurile de bătrâni din județul Buzău. 74 de bătrâni și 30 de angajați din trei centre, mari focare de coronavirus, au fost confirmați până acum cu COVID-19. Din păcate, s-au înregistrat și 7 decese în rândul vârstnicilor care au fost infectați.

Cea mai gravă situație se regăsește astăzi la Complexul de Servicii pentru Persoane Vârstnice Alexandru Marghiloman din municipiul Buzău. 27 de bătrâni dintr-un total de 34 au fost infectați cu coronavirus iar 2 au murit.  De asemenea, sunt pozitivi 8 angajați.  

În urma anchetei epidemiologice s-a descoperit că virusul ar fi fost adus din centru de către o angajată care la testare, atunci când a intrat în tură a ieșit negativă, însă apoi a început să manifeste semne de boală. Se presupune că, la momentul testării, ea ar fi avut o încărcătură virală care nu a fost detectată la analiză, fiind considerată negativă. Ulterior, în timp ce se afla în tura de 2 săptămâni, în azil, angajata a început să manifeste semne de infecție cu coronavirus:

Noi am lucrat în ture de 14 zile  încă de la începutul pandemiei, după care a devenit obligatoriu acest lucru, însă și după ce s-a ridicat starea de urgență noi am rămas să lucrăm în ture câte 14 zile, până la momentul de față. Am fost testați exact când se schimba tura, iar până pe 14 am fost cu toții negativi. Primul caz pozitiv a fost la o angajată. Urma să fie testată  tura care-și începe activitatea pe data de 17, pe 14 era programata testarea. Pe 10, una dintre colegele care era în tură, în centru și care fusese testată negativ la intrarea în serviciu, pe data de 30 a lunii trecute, a început să manifeste semne de boală. I-a fost luată temperatura, era febrilă, a fost trimis acasă. Apoi, încă o colegă a avut simptome. Au fost chemate la testarea de pe 14, iar când am primit rezultatele pe 16 erau pozitive. Din momentul în care au prezentat simptome nu au mai intrat în cămin, dar aveau deja o săptămână de lucru”, a relatat pentru șansanews.ro șeful centrului, Doina Boldișteanu.

După confimarea celor două angajate din centrul Al.Marghiloman, toți bătrânii au fost testați pe data de 18  august.  În total, 27 de bătrâni au ieșit pozitivi dar și 8 angajați.

Dintre bătrânii cu COVID, doar 8  au fost internați, restul fiind în cămin și la această oră.

” Starea lor este bună, le măsurăm parametrii fiziologici de două ori pe zi, transmitem către DSP cu care am  avut o bună colaborare. Sunt separați în două zone, cei pozitivi de cei negativi.  Cu cei care realizează ce se întâmplă lucrurile decurg mai bine, mai ușor, le explicăm situația, cu cei care nu înțeleg din cauza afecțiunilor pe care le au, e un pic mai greu, trebuie să fim mai atenți. Am făcut tot ce ne-a stat în putință să nu ajungem în această situație, însă uneori nu ține numai de organizare ci și de hazard”.

Situația este la fel de gravă și la azilul din Haleș. Aici  aunt infectați cu coronavirus 24 de bătrâni dintr-un efectiv de 143 dar și 11 angajați. La Costești, 23 de bătrâni și 11 persoane din rândul angajaților au ieșit pozitive. Aici s-au înregistrat și 5 decese în rândul bătrânilor infectați.

Luni, la Buzău, Direcția de Sănătate Publică a raportat 6 de cazuri noi de COVID-19 a persoane cu vârsta cuprinsă între 4 și 81 ani, județul ajungând la un total de 2077 de cazuri de la  începutul crizei sanitare. De asemenea,  două decese sunt raportate luni: o femeie de 49 de ani și un bărbat de 77 de ani.