Actualitate Social

PLOAIA A VENIT LA MOMENTUL POTRIVIT! Incendiul de la Mânzălești, stins cu ajutorul apei care a căzut din cer

După aproape 24 de ore de luptă cu flăcările și cu drumul anevoios de munte, incendiul de pădure de la Mânzălești a fost stins.  O ploaie torențială care s-a abătut luni după amiază asupra zonei de munte a județului Buzău a venit ca o mană cerească.

Pădurea din Mânzălești ardea pe o suprafață de circa 3 ha, într-o zonă greu accesibilă, unde apa era cărată cu bidoanele. Pompierii și autoritățile au primit însă un ajutor nesperat după amiază, când o ploaie torențială a stins flăcările care riscau să cuprindă întreaga pădure din zonă. Incendiul a fost lichidat după circa 24 de ore.

“ A plouat de-a rupt pământul. A plouat torențial, a fost mană cerească. Dumnezeu există. Dacă nu ploua era groaznic, exista posibilitatea să se extindă la întreaga pădure.”, a declarat pentru șansanews.ro, primarul din Mânzălești, Valeriu Beșliu.

Odată  lichidat incendiul, pompierii vor face cercetări pentru a stabili de unde a pornit focul, în mijlocul pădurii. Primarul Valeriu Beșliu spune că este posibil ca anumite persoane care au trecut prin zonă să fi făcut focul și să fi lăsat nesupravegheate flăcările, așa că focul s-a extins la pădure. Au fost găsite și urme în acest sens.

“ Este un teren greu accesibil, numai capra neagră mai urcă acolo. Probabil că au fost persoane acolo, au făcut focul. Probabil, nu știu. Am găsit o vatră de foc acolo. Cercetările care vor urma vor stabili vinovații.”

Focul a fost semnalat duminică în mijlocul pădurii de la Mânzălești, într-o zonă greu accesibilă, în apropierea unui drum forestier care duce către Mănăstirea Găvanu. Pompierii chemați să stingă flăcările nu au avut nicio șansă să înainteze cu autospeciala, ci au luat la pas drumul până în zona în care ardeau copacii. Nu au avut altă variantă decât să care apă cu spatele, pe un drum abrupt de circa 2 km. Pe lângă toate acestea, din cauza temperaturilor mari înregistrate din cauza incendiului, de pe versant se desprindeau pur și simplu bolovanii, care îi puteau răni pe salvatori.