Actualitate

Cum a reuşit o tânără din Buzău să transforme dragostea pentru animalele de companie într-un business profitabil: ” E nevoie de mult calm și de multă iubire pentru orice codiță fluturată și botic umed” (FOTO)

Dragostea pentru necuvântătoare a determinat-o pe Bianca-Minerva Mihalașcu, o buzoiancă de 34 de ani, să-și riște toate economiile și să investească într-o afacere care să aibă în centrul atenției, în special, cățelușii, dar la salonul ei sunt binevenite  și alte animale de companie. Și pentru că orice lucru făcut cu dragoste reușește, așa se întâmplă și în cazul ei. Salonul în care cățelușii, pisicuțele și orice alt animal de companie primesc tratamente regești este unul dintre cele mai cunoscute și căutate din Buzău, locul în care orice proprietar de patruped ajunge atunci când vrea să-și răsfețe ”prietenul” de apartament.  Într-un interviu pentru șansanews.ro, Bianca a dezvăluit ce stă în spatele succesului afacerii sale, câți bani și suflet a investit, cum reușește să îmblânzească și un câine mai puțin prietenos, dar și cum a fost mușcată de un câine pe care stăpânul l-a lăsat la salon pentru a fi spălat și aranjat.

Bianca Minera Mihalașcu ne-a dezvăluit că totul a început de la dragostea sa infinită pentru animale. De mic copil, a crescut înconjurată de animăluțe pe care le-a privit întotdeauna asemenea unor buni prieteni.

” Iubesc animalele de mic copil și le-am avut mereu în preajmă. Mai ales câinii. Am crescut având animal de companie. În urma unor cursuri absolvite în Spania în domeniul veterinar, mi-am dat seama că mă atrage foarte mult partea legată de cosmetică și înfrumusețare. Am tot evoluat în planul acesta. Prima dată am lucrat într-un cabinet veterinar din orașul nostru, acum 9 ani. Mi-am dat seama că îmi doresc mai mult, că am nevoie de mai multă libertate pentru a-mi pune ideile în aplicare și am hotărât sa pornesc această afacere pe cont propriu. Sunt de 7 ani pe piață, pe cont propriu. Cred ca am fost a doua firma din Buzău înființată în acest domeniu. Prima a fost cea a colegei mele Oana, cu care mi-am unit forțele și de câțiva ani lucrăm împreună sub același acoperiș”

Încet, încet, Bianca a început să-și achiziționeze cele necesare salonului său de înfrusețare. Povestește că numai masa pe care sunt toaletate patrupedele a costat circa 1000 de euro, la care se adaugă multe alte investiții în sculele pe care ea le folosește, în produsele de cosmetică și toate cele necesare ca  cei care îi calcă pragul să se simtă cu adevărat răsfățați și în siguranță. Iar în salonul ei au ajuns nu doar câini și pisici, ci și iepurași și porcușori de Guineea.

”De câțiva ani există o cerere foarte mare în acest domeniu. Oamenii au conștientizat că animalele, pe lângă o hrană corespunzătoare, un control la veterinar, etc, se simt mai bine și dacă le este îngrijită corespunzător blănița. Ideea e că tot mai multe persoane dețin un animal de companie și majoritatea dorm în pat cu ele, deci da, este o cerere foarte mare la ora actuală.”

Deși face totul cu multă dragoste, Bianca vorbește și de riscurile meseriei sale. I s-a întâmplat chiar să fie mușcată de un câine. Incidentul nu a descurajat-o nicidecum, însă a pus-o pe tușă câteva zile bune, până ce rana i s-a vindecat:


” Este o meserie destul de riscantă. În primul rând, faptul că o dată intrat în salon, ești responsabil pentru tot ce se întâmplă cu animalul pe durata toaletajului. Lucrăm cu animale vii și obiecte ascuțite. Sună destul de periculos… Animalele se mișcă, sunt imprevizibile, se sperie sau se bucură excesiv. În acest caz, eu trebuie să le anticipez orice reacție sau mișcare. Bineînțeles că accidente s-au mai întâmplat. Am fost grav mușcată, lucru care m-a pus pe pauză câteva zile bune sau am ciupit fără să vreau vreo lăbuță. Experiența își spune cuvântul și accidentele acestea se întâmplă foarte rar, dar riscuri există”.

Bianca ne-a mărturisit și cum reușește să îmblânzească cele mai aprige patrupede care-i trec pragul salonului:

”În general, consider că pentru a putea practica această meserie e nevoie de mult calm și de multă dragoste pentru orice codiță fluturată și botic umed. Cu toții știm ca simțurile animalelor sunt mult mai dezvoltate decât ale noastre. Ele te citesc imediat. Dacă starea mea e una bună, calmă, le vorbesc încet, rar, cu dragoste, atunci negreșit voi putea lucra cu aproape orice animal. Există și cazuri în care au avut experiențe anterioare neplăcute sau asociază masa de tuns, zgomotul mașinii de tuns, apa, cu ceva ce nu le place, atunci e mai dificil de lucrat cu ei. Dar, în câteva sesiuni repetate se reobișnuiesc. Învață foarte repede.”

Pentru că face totul din plăcere, Bianca spune că nici nu simte că muncește:

”Pentru mine este cea mai profitabilă afacere. Pentru că psihic, nu simt ca muncesc. O fac cu atâta ușurință și plăcere iar faptul ca sunt plătită pentru asta, mă face să aștept cu nerăbdare următoarea zi de lucru. Evident, perioadele de vârf sezonier, sărbătorile, sunt perioade foarte aglomerate când se lucrează foarte mult și atunci apare oboseala fizica dar nu aș schimba pentru nimic meseria pe care o am acum.”

Bianca Minerva spune că pandemia nu i-a dat înapoi afacerea. Și-a putut desfășura activitatea pe tot parcursul crizei sanitare, mai puțin în perioada în care și ea a fost diagnosticată cu Covid:

”Pandemia nu ne-a afectat atât de mult. În prima parte, noi am putut lucra, deoarece domeniul nostru era inclus în servicii veterinare, nu frizerie/coafor, așadar ne-am putut desfășura activitatea. Din păcate, în aprilie am fost testată pozitiv și 2 săptămâni am stat în izolare. (..) Sunt foarte mulți clienți care vin de ani de zile, de când aveau cățelușii câteva luni. Evident ca mă recunosc iar reacțiile lor sunt tare amuzante. Unii îmi sar direct în brațe, alții fac stânga-înapoi cu coada între picioare, dar vă asigur că toți mă plac la fel de mult. Sunt ca niște copii lăsați de mama la creșă. Timizi la început, apoi prind încredere. Tind să lucrez cu animale sociabile, obișnuite cu oameni, cu atingerea pe corp, cu zgomote. Există și reversul medaliei, acele animăluțe care au fost ținute închise, legate, private de afecțiune, cu traume ireversibile, foarte anxioase. Din păcate, cu aceștia nu pot lucra pentru ca este periculos atât pentru mine cât și pentru animal. În acest caz, sunt trimiși la cabinetul veterinar unde pot fi sedați spre a rezolva o problemă legata de igiena.”

Salonul Biancăi are zilnic între 3 și 10 clienți iar cel mai cerut serviciu este pachetul complet tuns-spălat-curățat urechi, tăiat unghii.   La fel de solicitat este și abonamentul lunar care include toaletă completa cu reducere de 25% din prețul standard.

În timpul în care nu este la salon, Bianca își ocupă timpul tot îngrijind animăluțe. Este ”mămica” a doi cățeluși, a unei pisici, dar și a unei broscuțe țestoase.