Actualitate SĂNĂTATE

Cum arată farfuria sănătoasă pentru dieta copiilor

Obezitatea este principala afecțiune depistată în rândul preșcolarilor! Este concluzia alarmantă la care s-a ajuns în urma evaluării făcute de medicii școlari și de familie privind starea de sănătate a elevilor. Din păcate, rezultatul nu arată decât un singur lucru, a subliniat, la Focus TV,  dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău, și anume faptul că „nu ne interesează sănătatea”. Singura soluție este adoptarea unui stil de viață sănătos, iar pentru cei care nu știu exact ce înseamnă o dietă echilibrată, tot dr. Loti Popescu a explicat ce trebuie să conțină „farfuria sănătoasă”.

Datele colectate de medicii școlari , în urma triajului făcut în rândul elevilor din clasele a-I-a, IV-a, VIII-a, XII-a, a confirmat, încă o dată, o realitate gravă: tot mai mulți copii se luptă cu kilogramele în plus și, din păcate, cei mai mulți sunt preșcolari.

”În mediul urban, obezitatea de cauză neendocrină ocupă unul din primele trei locuri în ierarhia cauzelor de boală, la toate categoriile de vârstă examinate şi este pe primul loc la preşcolari”, informează DSP, potrivit Agerpres.

Ce arată aceste concluzii? Ei bine, faptul că nu se acordă atenție alimentației, iar copiii au o dietă nepotrivită vârstei.

”În primul rând, ne arată că nu ne interesează sănătatea. Aici este vorba despre o echipă, copil-părinte, și este obligatoriu ca această echipă să fie foarte sudată. Părinții sunt modelele copiilor. Contează foarte mult ce mâncăm dar și în ce fel ne preocupăm de sănătate pentru că nu e vorba doar despre ce mâncăm ci și de activitatea fizică și despre relațiile pe care le avem, despre factorii emoționali”, a subliniat dr. Loti Popescu.

Când vine de alimentație sănătoasă, dr. Loti Popescu a explicat că trebuie să existe un echilibru, iar acest echilibru se formează încă din farfurie. Iată ce trebuie să conțină „farfuria sănătoasă”:

  • Legumele și fructele ocupă jumătate din farfurie.
  • Grupa proteinelor ocupă un sfert din farfurie. Se recomandă atât consumul proteinelor de origine animală (ouă, carne, lactate, pește) cât și proteinele de origine vegetală (mazăre, fasole, linte, năut, nuci și semințe, etc).
  • Un sfert din farfurie conține carbohidrați și grăsimi de foarte bună calitate. Sunt indicate produsele 100% din cereale integrale, precum pâinea integrală, orezul și pastele integrale.

”E bine să știm că jumătate din farfuria sănătoasă trebuie să conțină legume, de preferat crude. Ca și fructele, acestea conțin vitamine, minerale, enzime, antioxidanți , fibre, și apă. Asta ne ajută să trăim bine, frumos și sănătos. Farfuria sănătoasă ar trebuie să mai conțină un sfert proteine. Proteinele sunt cărămizile de care are nevoie corpul când crește. Un alt sfert este carbohidrați și grăsimi bune”.

dr. Loti Popescu

Pe lângă alimentație sănătoasă se adaugă și activitate fizică periodică. Și, în acest sens, primul pas ar fi mersul pe jos pentru cel puțin jumătate de oră, adică măcar drumul de acasă la școală.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian