Actualitate

Cum arată harta abuzului și hărțuirii în școlile din România. Ce s-a ales de cazurile din Buzău

Asociația RISE Project a lansat, în premieră, „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România”. Departe de a arăta realitatea, harta prezintă doar cazurile care, începând cu anul 2000 până în prezent, au fost reclamate și au ajuns fie scandaluri de presă, fie au declanșat anchete și s-au lăsat cu demiteri și chiar condamnări în instanță. Multe dintre ele însă, cel mai probabil, nu au fost reclamate niciodată.

Potrivit RISE Project, în toată țara au fost înregistrate 268 de cazuri, în urma cărora 25 de profesori au fost condamnați în instanță.

Harta a fost întocmită fie prin colectarea datelor prezentate pe portalul instanțelor de judecată, fie prin relatările de presă. 165 dintre ele, arată RISE Project, sunt colectate din mărturiile unor persoane care au completat un formular pus la dispoziție de ONG.

Este și cazul unuia din cele 3 abuzuri cu care este prezent pe hartă județul Buzău, unde informațiile sunt doar cele scrise în formularul Asociației. Potrivit detaliilor prezentate pe hartă, vizat este un profesor de geografie la un liceu din municipiul Buzău.

”O persoană de gen masculin reclamă comportamentul unui profesor pentru aluzii cu caracter sexual, folosirea de porecle precum „păsărică”, „iepuraș”, „pisicuță”, „păpușă” sau altele asemănătoare, propuneri privind stabilirea unei întâlniri în afara orelor de curs sau privind începerea unei relații, propuneri sau avansuri sexuale. „Shooting-uri de fotografii cu tentă sexuală oferite elevelor”, spune martorul. Volumul mare de mărturii primite de RISE nu a permis echipei mici a proiectului să investigheze fiecare caz în parte. Le publicăm cu această mențiune, deoarece le considerăm relevante pentru a arăta amploarea fenomenului”, se arată în mărturia culeasă de RISE Project.

Un alt caz este cel al profesorului de limba engleză de la Măgura, acuzat că ar fi agresat sexual o elevă de nici 10 ani. Sursele au fost exclusiv cele furnizate de presă. Șansa News a scris în mai multe rânduri despre acest caz, cele mai recente informații arătând că profesorul a fost plasat în arest la domiciliu. Detalii AICI. De altfel, Șansa News este citată ca sursă de RISE Project pentru prezența pe hartă a acestui caz.

În fine, cea de-a treia și totodată ultima faptă de abuz sau hărțuire de pe harta Buzăului îl vizează pe un profesor de biologie de la Școala Gimnazială Merei, care a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare.

”După ora de biologie, profesorul a rămas singur în sala de curs cu o elevă de clasa a VI-a. A închis ușa, a luat-o în brațe, i-a dat masca jos și a sărutat-o pe gură. În prezent, profesorul conduce o școală de dans pentru copii în Buzău. Directoarea școlii a demisionat, dar a spus că a făcut-o pentru că „trebuie sa îmi văd de sănătatea mea care e mai importanta decât orice alt lucru!” Instanța l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, la 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Cochirleanca și la frecventarea unui program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune. Judecătorii au considerat că profesorul poate să fie reabilitat, dar că acesta nu conștientizează impactul pe care l-a avut asupra victimei”, scrie RISE Project.

O analiză a Asociației arată că numărul cel mai mare de cazuri, 70, a fost înregistrat în București. Urmează județele Cluj, Iași, Maramureș și Galați, cu câte 11-12 cazuri fiecare.

Harta abuzurilor este disponibilă AICI.