Actualitate SĂNĂTATE

Cum au de gând autoritățile să resusciteze campania de vaccinare anti-COVID. Dr. epidemiolog: ”Inevitabil, valul 4 va fi”

Autoritățile din Buzău  se pregătesc pentru a face față celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus prognozat a izbucni în toamnă. Cum rata de vaccinare la nivelul județului  este undeva la 29-30 la sută, procent care nu asigură liniștea și siguranța că un nou val de infectări ne va ocoli, epidemiologii buzoieni pun la punct o nouă strategie menită a-i convinge pe cetățeni să se vaccineze anti-COVID.

Creșterea ratei de vaccinare în mediul rural este principalul obiectiv al autorităților de sănătate publică din Buzău. Într-o primă etapă, epidemiologii din DSP Buzău împreună cu medicii de familie și cu reprezentanții primăriilor vor încerca o campanie de informare mai bine pregătită și mai documentată pentru a-i convinge pe oamenii de la sate, unde populația este îmbătrânită și vulnerabilă în fața bolii, să se vaccineze acum, cât mai e timp până la valul patru al pandemiei. După care, medicii din DSP vor porni din nou prin satele județului cu echipele mobile pentru a-i vaccina pe doritori.  Echipele vor putea vaccina cu oricare din cele 4 vaccinuri aprobate și se vor întoarce pentru rapel.

” Am gândit ca împreună cu medicii din fiecare UAT si toți reprezentanții primăriilor să facem o reluare a promovării acestei vaccinări, o informare a populației și o revenire a noastră, aceste localități au fost vizitate  dată noi, dar acum vor lua la pas din nou satele. Acolo unde primăriile au venit în sprijinul noastru am avut cifre frumoase de vaccinare, acolo unde Primăria a considerat că facebook-ul  e cel mai bun sistem de informare, am avut un procent scăzut de imunizare, dintr-o singură cifră. Acum sper că lucrurile se vor mai corecta”, a declarat  medicul epidemiolog Carmen Scîntei din Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Echipele mobile vor ajunge inclusiv la persoanele imobilizate la pat care-și doresc vaccinul anti-COVID.

”Este foarte important ca oamenii să știe că venim în zonă într-o anumită zi, să fie pregătiți pentru acest lucru, vom merge inclusiv la persoane  greu mobilizabile, în zone greu accesibile, facem tot ce ne stă în putință ca acoperirea vaccinală să mai crească un pic pentru ca valul patru, care inevitabil va fi, să ne găsească mai bine pregătiți”, a mai declarat dr.Scîntei.

Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, în  județul Buzău nu s-au confirmat cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Potrivit raportării DSP, nicio persoană nu mai e izolată la domiciliu, însă 378 sunt în carantină. De asemenea, toate paturile ATI alocate pacienților COVID 19 în Spitalul Județean și în Spitalul Municipal Rm. Sărat sunt libere la acest moment.

E doar liniștea înaintea valului patru, spun însă specialiștii de sănătate publică.