După un an agricol 2020 dezastruos, în care seceta a făcut prăpăd în regiune iar agricultorii au înregistrat pagube enorme, în sfârșit fermierii au motive de bucurie. Cei care au cultivat grâu și rapiță au strâns cantități importante de pe câmp. Mai mult, prețurile cu care își vor vinde producțiile de anul acesta sunt ridicate, ceea ce înseamnă venituri mulțumitoare pentru cei care își lucrează pământul.
Anul trecut, seceta aprigă a pârjolit tot ceea ce au cultivat agricultorii. Unii fermieri abia au strâns câteva tone de cereale, în timp ce cei mai mulți au avut producții zero. Anul acesta, însă, vremea a ținut cu agricultorii. Ploile și temperaturile plăcute din ultimele luni au făcut ca grâul să se dezvolte foarte bine, așa că acum, la momentul recoltatului, fermierii au motive de bucurie.
“Temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut posibil recoltatul atât la grâu cât și la cultura de rapiță, mazăre, orz și orzoaica pentru bere, care deja sunt recoltate. Anul trecut a fost secetă, fermierii au făcut producții apropiate de zero, dar anul acesta producțiile sunt relativ bune. La cultura de orz sunt producții care au depășit și 7 000-8 000 kg/ha, la cultura de grâu producțiile se situează între 5 000 – 6 500 kg, la rapiță producții între 3 000 și 4000 de kg /ha”, a declarat pentru șansanews.ro, Valeriu Alecu, fermier din zona Smeeni.
Pe lângă producțiile mulțumitoare, și prețul de vânzare a cerealelor se anunță unul destul de bun. Cu alte cuvinte, fermierii vor avea parte de venituri frumușele, bani cu care să poată pregăti terenurile pentru următoarea campanie agricolă.
“Un avantaj pentru anul acesta agricol îl reprezintă, pe lângă producțiile acestea relativ bune, și prețurile care sunt mult mai mari decât prețurile de anul trecut. Anul acesta, fermierii au toate șansele să obțină și un profit care să le permită să mai recupereze din paguba de anul trecut. Nu în totalitate, dar, cât de cât le dă posibilitatea să pună bazele unui început mai bun în toamnă pentru 2022.”
Dacă fermierii care au pariat anul acesta pe grâu și rapiță au avut de câștigat, sunt toate șansele ca și cei care au cultivat porumb să înregistreze producții bune. Totul depinde de cum va fi vremea în perioada imediat următoare.
“Temperaturile actuale stresează cultura de porumb dar nu atât de mult încât s-o compromită.Probabil, dacă în următoarele două săptămâni vom mai avea o ploaie de 20 l/mp, cultura de porumb e salvată.”
Agricultorii așteaptă ca ploile să revină în zona de câmpie. Însă, deocamdată, veștile de la meteorologi nu sunt prea bune. Luni după amiază sunt așteptate ploi însemnate cantitativ însă doar la munte. Și, mai mult, în zilele următoare arșița se va intensifica. Temperaturile vor crește de la o zi la alta, astfel că miercuri și joi media maximelor va ajunge la 34…35 de grade, ceea ce va caracteriza o vreme local caniculară.
Adaugă comentarii