Actualitate Social

Cum este întâmpinată primăvara în Oudenaarde, oraș belgian înfrățit cu Buzăul

Sosirea anotimpului renașterii este prilej de bucurie, dar și de ieșit la activități în aer liber. Curățarea și reamenajarea spațiilor verzi este una dintre ocupațiile care ne țin în aer liber, în această perioadă, indiferent unde locuim. La țară, oamenii își curăță gospodăriile și grădinile, obicei ancestral de care se leagă și unele ritualuri din trecut, așa cum erau focurile de măcinici. Un alt obicei care vine din credința creștină este cel al curățeniei de Paște. Însă, dincolo de granițe și obiceiuri, bucuria primăverii se manifestă în diferite  forme, iar oamenii revin la activități care îi conectează la natură.

La peste 2000 de kilometri distanță de Buzău, în orașul flamand Oudenaarde, înfrățit cu Buzăul de la începutul anilor 90, venirea primăverii este întâmpinată cu îndemnul către locuitori să participe la amenajarea de spații verzi. Un prim exemplu este dat de elevii de gimnaziu și liceu care, zilele trecute, au luat parte la plantarea răsadurilor de flori care vor colora orașul.

”Elevii școlii de Horticultură Bernardustechnicum și cei ai Colegiului Bernardusc au venit recent să ajute serviciul nostru la acțiunile de plantare pentru spații verzi în Sompeplein și Binneneindries (n.r. -zone ale orașului Oudenaarde). Mulțumim mult!” este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a orașului.

În afara mulțumirilor, mesajul conține și un îndemn către locuitorii orașului de a participa activ la amenajarea zonelor verzi cu idei și chiar cu acțiuni concrete.

Orașul belgian Oudenaarde este înfrățit cu Buzăul încă de la începutul anilor 90. Parteneriatul între municipalitatea buzoiană și administrația din Oudenaarde s-a concretizat în numeroase schimburi de experiență, mai ales în domeniul serviciilor sociale și de sănătate. În ultimii ani, colaborarea cu partenerii belgieni s-a redus, accentul fiind pus de municipalitatea buzoiană pe dezvoltarea de parteneriate cu localități de dincolo de Prut.