Actualitate Șansa de Nehoiu

(FOTO) “Ai nevoie sau îți dorești?”, tema unui proiect Erasmus la care au luat parte elevi din Nehoiu și din străinătate

De-a lungul vremii, dezvoltarea societății a adus automat creșterea constantă a consumului, devenind o adevărată problemă. Fie că vorbim despre apă, alimente, energie sau alte resurse, consumul este tot mai ridicat, iar efectele se văd, din păcate, asupra mediului înconjurător. În acest context se încearcă tot mai mult încurajarea unui consum responsabil. Acest concept a fost promovat intens, în ultimele două săptămâni, în rândul tinerilor care au participat la un proiect international, organizat de Asociația ODEN din Nehoiu, asociație acreditată Erasmus+.

Timp de 12 zile, 6 elevi din orașul Nehoiu, elevi ai Liceului Teoretic “Nicolae Iorga”, alături de zeci de tineri din alte 7 state europene, au avut parte de o experiență de neuitat. Prin activități diverse, nonformale, au învățat ce înseamnă consumul responsabil și ce efecte pozitive are asupra mediului.

“În perioada 20 februarie – 3 martie 2023, 6 elevi ai Liceului Teoretic ”Nicolae Iorga” au participat la proiectul Erasmus+ ”You Need It or You Want It” organizat de Asociaţia ODEN la Buşteni. La proiect au participat 42 de tineri din 8 ţări europene. Cu această ocazie, tinerii au învăţat prin metode nonformale despre atitutinea responsabilă în ceea ce priveşte consumul.”

Reuniți la Bușteni, tinerii din Nehoiu și cei de peste granițe, adolescenți care nu s-au mai întâlnit până acum, au avut parte de o adevărată provocare: de a forma o echipă și de a lucra împreună. Lucru care le-a ieșit din plin.

Pe parcursul celor 12 zile, participanții au luat parte la diverse activități ce au avut rolul de a-i face să conștientizeze că a consuma responsabil este mai mult decât necesar. În fiecare zi au avut un program diferit, workshop-uri organizate atât în natură, cât și în pensiunea în care au fost cazați. Iar la final de zi, fiecare grup a prezentat tradiții specifice zonei din care vine.

Prin jocuri, ateliere de creație, expunându-și propriile idei, tinerii au înțeles cât de important este să știm ce cumpărăm și ce consumăm.

“Unul dintre aspectele cele mai importante în astfel de proiecte este faptul că tinerii au avut ocazia să trăiască împreună cu persoane de naţionalităţi diferite, să interacţioneze şi să lucreze cu aceştia. În aceste zile au avut ocazia să creeze, să joace teatru, să realizeze produse media (filme, afişe etc.), să creeze obiecte upcycling, să studieze produse, să prezinte în faţa publicului, să se joace, să cânte şi să danseze. Într-un cuvânt, să înveţe foarte multe lucruri şi să îşi pună în evidenţă propriile abilităţi.”

Proiectul ”You Need It or You Want It” face parte dintr-un lung șir de astfel de activități organizate de Asociația ODEN, din Nehoiu, înființată de profesorii Fabiola și Bogdan Chiriacescu. Din 2011, de când a luat ființă asociația, au fost organizate 27 de astfel de schimburi de tineri. Anul trecut, de pildă, au fost organizate proiecte similare prin care organizatorii și-au propus creşterea rolului tinerilor în prevenirea consumului de droguri uşoare ilegale ori întărirea spiritului antreprenorial, conştientizarea oportunităţilor de afaceri în mediul online, dezvoltarea competenţelor antreprenoriale.