Actualitate Agricultura acum

Cum explică Direcția Agricolă prețurile de la Toamna Buzoiană. Acuzații grave aduse vânzătorilor din piețe

Pe alese, dar mai scumpe. Este ceea ce găsesc buzoienii la Toamna Buzoiană. Tarabele sunt încărcate de legume și fructe proaspete, însă toate au prețuri ușor mai ridicate decât ceea ce găsesc, de obicei, cumpărătorii în piețele din municipiul Buzău.  Este un fapt recunoscut chiar și de oficialii din cadrul Direcției Agricole Buzău care au și o explicație pentru această diferență de preț dintre marfa vândută în aceste zile la târgul producătorilor față de legumele și fructele vândute în piețe, în special de intermediari.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, a explicat într-o intervenție la Focus News, faptul că este normal ca produsele vândute la Toamna Buzoiană să fie mai scumpe pentru că este o marfă de calitate superioară și pentru care există garanția că a fost adusă pe tarabă direct de producător, nu de un intermediar.  În plus, Florea a explicat care este practica în piețe, când samsarii achiziționează și marfă de calitate mai proastă și produse de calitate superioară, pe care o amestecă și, în final, o vinde la prețul care –i convine cel mai mult, cumpărătorul fiind dezavantajat în acest fel.

”În primul rând, la acest târg sunt doar producători. Dacă prețul este mai mare decât cel practicat în piețe, poate să fie un pic mai mare, este pentru că el reflectă cu adevărat calitatea produselor. Dacă mergem în piețe, în alte săptămâni, și găsim prețuri mai mici , calitatea nu este la fel ca la Toamna Buzoiană. Și vă spun și cum fac samsarii, intermediarii din piețe. Ei cumpără marfă de la trei producător, de calitate diferită. Va cumpăra o marfă de doi lei, una de trei lei și una de cinci lei. Ei la tarabă știu cum să facă jocul. Când pun în tas pun din toate categoriile, iar în final cumpărătorul plătește prețul de 5 lei”, a spus Cosmin Florea, la Focus News.

Fenomenul este unul care nu poate fi oprit, spune tot Cosmin Florea. Directorul Direcției Agricole afirmă că a fost în control în piețe chiar și la începutul acestei săptămâni, însă vânzătorii știu să se ascundă foarte bine.

”Când ne văd în piețe, marfa aceea de proastă calitate este băgată ”sub mușama”, ascunsă jos, sub tarabă și pun lacăt și spun că nu au cheie”, a spus, la Focus TV, Cosmin Florea.

La Toamna Buzoiană, de exemplu, un kilogram de castraveți se vinde cu 4 lei, un kilogram de roșii cu 5 lei, unul de ardei gras între 4 și 7 lei, conopida costă 6 lei kilogramul, gogonelele se vând cu 4 lei kilogramul, iar vinetele, cu 5 lei. Strugurii se vând cu prețuri între 6 și 10 lei, în funcție de soi. Mustul proaspăt costă 5 lei paharul sau 15 lei o sticlă de 2 litri. Brânza se vinde chiar și cu 50 de lei kilogramul, iar pastrama de oaie cu 45 de lei kilogramul.

În Piața Centrală, un kilogram de roșii se vinde de la 3 lei kilogramul, unul de castraveți la fel, unul de gogoșari costă 4 lei, un kilogram de ardei gras 7 lei, iar unul de vânătă tot 3 lei.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian