Actualitate

Cum îți dai seama dacă ai viroză sau gripă. Simptomele care fac diferența și trebuie să te trimită urgent la medic

Virozele și gripa fac tot mai multe victime. După cum Șansa News a scris aici, Ministerul Sănătății analizează declararea epidemiei de gripă. Sunt sute de oameni care ajung zilnic la medic din cauza afecțiunilor de sezon. În județul Buzău, de pildă, după cum arată datele Direcției de Sănătate Publică, numărul cazurilor de gripă s-a triplat într-o singură săptămână.

Medicul infecționist Bogdan Micu de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău a explicat care sunt simptomele ce fac diferența între viroza respiratorie și gripă, dar și care sunt complicațiile ce pot să apară.

„În cazul gripei, febra este înaltă, slab responsivă la tratamentul cu antitermice și de durată, adică minimum 3 zile. În cazul virozei respiratorii, febra este responsivă la tratamentul antitermic, nu este așa înaltă ca în cazul gripei iar durata este mult mai scurtă, undeva la 2 zile, 2 zile și jumătate. Cea mai frecventă complicație cauzată de gripă este pneumonia și ea este cauzată de obicei de scăderea imunității, pentru că virusul gripal este un virus care determină o imunosupresie severă și apare de obicei pneumonia bacteriană, care necesită tratament antibioterapic, doar la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie. În acest caz, se adaugă, pe lângă tratamentul antiviral, și tratamentul antibiotic”, spune dr. Bogdan Micu.

Medicii recomandă să nu luăm tratament după ureche și să ne adresăm medicului, singurul care poate să prescrie tratamentul corect. Dr. Micu avertizează că gripa în nici un caz nu se tratează cu antibiotice.

„Imediat după testare, când se confirmă gripă A sau gripă B, este indicată recomandarea antiviralului oseltamivir, care, la adult, se dă un comprimat de 75 mg la 12 ore cu durată de 5 zile, iar în cazul  copilului, administrarea de oseltamivir se recomandă în funcție de greutatea copilului.

Vaccinul antigripal este foarte eficient, în principiu el  ar trebui administrat în perioada octombrie – noiembrie, în schimb el se poate administra și în perioada de creștere a cazurilor de gripă și probabil o să vedem în săptămânile următoare dacă și la noi în țară o să se declare epidemie de gripă. În schimb, în cazul creșterii cazurilor de gripă, vaccinul este eficient, atât la copil, cât și la adult. Protecția conferită de vaccin apare undeva după 14-21 de zile de la efectuarea vaccinării. Vaccinurile disponibile pe piața din țara noastră sunt atât cu administrare la copil cât și administrare la adult. VAXIGRIP TETRA este cu administrare la copil de la vârsta de 6 luni și mai există încă un vaccin antigripal care poate fi administrat la copil, se numește FLUENZ TETRA, de la vârsta de 2 ani până la vârsta de 18 ani. Acesta este cu administrare intranazală. Cel de-al treilea vaccin disponibil la noi în țară se numește INFLUVAC, care este cu administrare strict la persoanele adulte, deci nu se administrează la copii”, mai spune medicul infecționist.

Specialiștii recomandă ca în această perioadă, în care numărul afecțiunilor respiratorii a explodat, să revenim la bine-cunoscutele măsuri de protecție pe care le-am adoptat în pandemie: mască de protecție și o igienă riguroasă a mâinilor.

 „Având în vedere creșterea numărului cazurilor de gripă, este important să purtăm masca de protecție pentru a reduce riscul de infecție cu virusul gripal și mai ales la persoanele care sunt cu riscuri, care au și alte comorbidități. Purtarea măștii de protecție ajută foarte mult, precum și spălarea pe mâini cât mai des după expunerea la virusul gripal. Recomand purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor. Persoanele care au multiple comorbidități să evite să meargă în locuri aglomerate.  Aceeași recomandare este valabilă și în cazul copiilor”, mai spune medicul infecționist Bogdan Micu.