Actualitate

Cum merg elevii la școală de luni. Unde a fost decisă prezența fizică în unitățile de învățământ și clasele care rămân online. Schimbări importante anunțate de Ministerul Educației

De luni, 17 mai, toți elevii din municipiul Buzău vor participa din nou fizic la cursuri, în sălile de clasă.

Rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut mult sub 1 la mie, astfel că unitățile de învățământ își redeschid porțile pentru toți elevii, indiferent de clasa în care sunt. Există o singură excepție, respectiv Centrul Școlar de Educație Incluzivă, unde, din cauza lucrărilor efectuate în clădirea în care învață copiii, cursurile se vor desfășura în continuare doar online. Constructorul a dat însă asigurări că nu va mai dura mult iar șantierul va fi închis, astfel încât și elevii de aici să revină în bănci.

Conform ultimelor raportări, cele de duminică, în municipiul Buzău rata de infectare cu SARS CoV- 2 este de 0,6 la 1000 de locuitori.

În ceea ce privește județul Buzău, cursuri în scenariul galben se desfășoară în Amaru, Cănești, Gălbinași, Glodeanu Sărat, Murgești, Năeni, Poșta Cîlnău, Robeasca, Săhăteni, Tisău, Vîlcelele, Vintilă Vodă, adică în localitățile cu rată de îmbolnăvire peste 1.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu anunţă că, în acord cu ministrul Sănătăţii, va fi modificat ordinul comun care prevede ca referinţă pentru funcţionarea şcolilor într-o săptămână rata de infectare din ziua de vineri, astfel încât referinţa să fie ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie, iar elevii să poată merge la şcoală a doua zi după înregistrarea acestei valori.

”Conform ordinului comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii, şcolile funcţionează toată săptămâna luând ca referinţă rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente (Art. 2, alin. 3) Constatând că un număr important de localităţi sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuţiilor cu ministrul sănătăţii, apreciind înţelegerea Ministerului Sănătăţii pentru importanţa şcolii, luni, 17 mai vom iniţia modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educaţie-Sănătate, în sensul în care referinţa să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie”, a scris duminică pe Facebook ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu precizează că toate celelalte prevederi cunoscute rămân în vigoare.

”În acest fel, prezenţa fizică nediferenţiată în şcoli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie, pe baza acordului între ISJ/ISMB şi DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU. Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat şi publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de luni, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la şcoala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasa a măsurilor de protecţie sanitară în interiorul şcolilor”, subliniază ministrul.

Buzăul are o rată de incidență sub 1 la mia de locuitori încă de săptămâna trecută, însă cu toate acestea, copiii au revenit în bănci abia acum, pentru că se lua în calcul pentru revenirea în clase incidența  calculată la un anume interval.