Actualitate

Cum s-a degradat calitatea aerului pe care îl respirăm. Încălzirea vremii a ajutat la asta!


Temperaturile crescute și soarele blând de primăvară de la începutul lunii martie pot avea și efecte mai puțin benefice asupra organismului. În această perioadă, căldura favorizează anumite reacții chimice, rezultând poluarea aerului. O arată clar datele înregistrate de stațiile de monitorizare a aerului, amplasate de Agenția pentru Protecția Mediului în zona centrală a municipiului Buzău și în Râmnicu Sărat. În ultimele 3 zile, am respirat aer poluat, conform informațiilor furnizate de stațiile de măsurare a calității aerului.

De pildă, în municipiul Buzău, duminică, în ziua în care mulți buzoieni au ieșit la plimbare pentru a profita de soare și temperaturile plăcute, indicele privind calitatea aerului a fost de nivelul 4, adică RĂU.

Cea mai mare depășire a parametrilor analizați a fost la O₃ (ozon). Indicatorul se referă la ozonul troposferic (ozonul de la nivelul solului). Este un poluant secundar, format prin reacții chimice între poluanți primari, sub acțiunea luminii solare. Depășiri ale valorilor acestui indicator sunt înregistrate în special în zilele fără precipitații, cu temperaturi ridicate, când, pe fondul preexistenței unor poluanți (gaze de eșapament, procese industriale, fumul de țigară, arderea deșeurilor, etc), calitatea aerului are de suferit.

Efectele ozonului troposferic:

  • Asupra sănătății: Poate cauza iritații ale ochilor, gâtului și căilor respiratorii, dificultăți de respirație și agravarea bolilor pulmonare, cum ar fi astmul.
  • Asupra mediului: Afectează creșterea plantelor, reduce randamentul culturilor agricole și contribuie la degradarea materialelor (ex. cauciuc, vopsele).

Aer poluat nu a fost doar duminică, ci și vineri și sâmbătă, conform stațiilor de monitorizare a calității aerului din Buzău și Râmnicu Sărat.

Dacă acestea sunt datele înregistrate de stația din centrul orașului, buzoienii din cartierele în care au loc diverse lucrări se plâng că nu mai pot respira din cauza prafului. În ultimele zile, numeroși locatari din cartieurl Dorobanți au postat mesaje peste mesaje pe rețelele de socializare, plângându-se de praful ridicat în urme lucrărilor ce au loc în zonă, pentur schimbarea rețelelor de canalizare.

#saharadebuzauMinisterul Sănătăţii – RomâniaGarda Naţională de Mediu Cam așa arată strada Dorobanți din Buzău! O fi bine pentru sănătatea locuitorilor, o fi legal cu atâta praf, o fi normală #ceatadepraf? Poliția Română oare strada asta corespunde circulației rutiere? , scrie un buzoian pe Facebook.

“Primaria, luati masuri cu drumurile din Dorobanti unde se lucreaza nu se poate asa ceva e praf mult …chiar nu vede nimeni…??, este un alt mesaj postat de un buzoian din cartier.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian