Actualitate

Cum s-au ”franțuzit” cârnații de Pleșcoi. ”Plechequoi”, s’il vous plait

Sursa foto Fb/ Ambasada Franței la București

Cârnații de Pleșcoi, specifici județului Buzău, au devenit renumiți nu doar în țară, ci și peste hotare, pentru gustul unic și deosebit.

Cârnații, produse cu indicație geografică protejată în UE, au ajuns și în atenția Ambasadei Franței în România, care a făcut un anunț surpriză, astăzi, 1 aprilie. Reprezentanții ambasadei au postat un mesaj pe Facebook prin care anunță înscrierea în patrimoniul gastronomic al Franței a “cârnatului de Plechequoi”. Acest lucru, se arată în postare, a fost posibil în contextul “înfrăţirii între Buzău și Plechequoi-sur-Loire”.

Iată mesajul complet:

“Ambasada Franţei în România salută înfrăţirea între Buzău și Plechequoi-sur-Loire , care a permis Franţei să înscrie în patrimoniul său gastronimic un nou produs de înaltă calitate, « cârnatul de Plechequoi », care este vedeta unei campanii publicitare lansate în întreaga Europă. Mulţumim prietenilor noştri români!”

De fapt, postarea Ambasadei Franței în România nu este altceva decât o păcăleală. Mesajul este modul Ambasadei de a celebra Ziua Păcălelilor, zi sărbătorită an de an în toată lumea pe 1 aprilie. În Franța, se fac “poisson d’avril”, cum se numesc farsele în Hexagon.

Ziua Păcălelilor este una dintre cele mai vechi sărbători celebrate în toată lumea, aceasta având o vechime de peste 500 de ani.