Hidratarea este vitală, iar, în aceste zile caniculare, consumul de lichide trebuie să fie și mai mare decât în zilele obișnuite. Însă, un alt aspect important asupra căruia medicii atrag atenția este cât de repede se bea cantitatea de apă. Cu alte cuvinte, trebuie evitată deshidratarea printr-un consum de lichide adaptat greutății fiecărei persoane, iar apa se bea cu înghițituri mici, și nu mai mult de un pahar de 200 de mililitri o singură data.
Medicul urgentist, Tudor Ciuhodaru, atrage atenția asupra intoxicației cu apă despre care spune că poate fi mortal.
”𝐍𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳ă 𝐜â𝐭 𝐛𝐞𝐢, 𝐜𝐢 𝐜â𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐢! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră. 𝐍𝐞𝐝𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚𝐭ă ș𝐢 𝐧𝐞𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐭ă 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐡𝐢𝐩𝐞𝐫𝐡𝐢𝐝𝐫𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 cauzată de consumul excesiv de apă (𝐜𝐚𝐧𝐭𝐢𝐭ăț𝐢 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐩ă î𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩) poate crea mari probleme de sănătate”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.
Medicul spune că intoxicația cu apă poate duce la 𝐬𝐜ă𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜ă 𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐝𝐢𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐬â𝐧𝐠𝐞(𝐡𝐢𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞), iar rata de mortalitate este foarte mare ( de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).
”𝐎𝐫𝐢𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭 (indiferent de vârstă). 𝐑𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 (mai conștiincioase privind hidratarea) și 𝐯â𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐢 𝐜𝐞 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐫𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐢𝐧𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜𝐚ț𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐚𝐩ă(cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice)”, mai explică Ciuhodaru.
Primele simptome sunt senzația de greață și dureri de cap 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭𝐞 de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe, respectiv convulsii, comă și deces,
Formula care îți ține corpul hidratat
Pentru a evita aceste probleme, Dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău) a explicat la Focus News care este consumul zilnic corect de apă.
”Doi litri de apă, despre care se vorbește în general, fac referire la o persoană de 60 de kilograme. Dar, cantitatea corectă se calculează după următoarea formulă. Înmulțim greutatea fiecărei persoane cu 33 și apoi punem virgula corespunzătoare și vedem ce cantitate avem de băut. Dar în perioada caniculară mai adăugam cel puțin jumătate de litru de apă sau chiar un litru pentru că transpirăm foarte mult”, a explicat dr. Loti Popescu, la Focus TV.
Cu alte cuvinte, aplicând formula, rezultă diferențe de până la doi litri între consumul de apă pentru două persoane cu greutate diferită. Iată un simplu exemplu:
- o persoana de 70kg are nevoie de minim 70×33 = 2.310ml apă /zi adică 2,3l (în zilele normale) și până la 3,3 l ( în zilele caniculare)
- o persoana de 100kg are nevoie de cel puțin 4,3l de apă /zi, în zilele caniculare.
Adaugă comentarii