Actualitate

Cum să îți protejezi cardul de posibilele fraude de pe Internet. Recomandările polițiștilor buzoieni

Comerțul pe internet ”a prins viteză” în ultimii ani, iar acum în pandemie înregistrează o creștere de-a dreptul fulminantă. Cumpărăm aproape orice de pe internet, de la haine, încălțăminte, la cărți, mâncare, parfumuri, telefoane, calculatoare ori electrocasnice. Totul se poate cumpăra on-line, cu atât mai mult cu cât în această perioadă mersul prin magazine ori prin mall-uri implică un risc pe care unii nu vor să și-l asume cât pot comanda de acasă, din fața calculatorului. Acum, la un click distanță și din confortul casei, ai coșul de cumpărături plin și, de asemenea, poți vinde ce nu-ți mai prisosește. Totul este în regulă atâta vreme cât cumpărăturile on line se fac în mod sigur, fără a exista riscul de a cădea victimele unei fraude electronice. Iar polițiștii atrag atenția că de cele mai multe ori datele de pe card sunt oferite, în mod inconștient, chiar de către proprietarul acestuia.

Păgubiții nu verifică dacă site-ul pe care îl accesează este unul securizat, introduc datele de pe card și devin victime doar cât ai da click.

„Există mai multe situații în care cardurile pot fi clonate de niște „profesioniști” sau datele respective pot fi furnizare la un moment dat de către proprietarii cardurilor. La momentul actual, din experiență și din cazuistica națională, ne confruntăm cu o infracționalitate legată de furnizarea datelor de către proprietarii cardurilor ” a explicat la Focus Tv, comisar șef, Cristi Stanciu de la Serviciul Investigații Criminale.

Metoda phishing este cel mai des folosită, metodă în care hoțul aruncă „momeala” în mai multe direcții, cu speranța că o victimă va „mușca”.  După introducerea datelor în site-urile clonă, hoțul poate extrage fie sume mici, insesizabile inițial, fie extrage o sumă mare de prima dată, în funcție de metoda de atac a fiecărei grupări.

„Principala noastră recomandare, la acest moment, este ca toate datele personale ale cardului să fie cunoscute doar de cel care îl utilizează, de titularul lui, și să nu fie furnizate în nici un context, decât în situații absolut sigure, pe site-uri specializate, verificate.” a mai precizat comisar șef Cristi Stanciu de la Serviciul de Investigații Criminale Buzău.

Mulți oameni, din datele rezultate în urma fraudelor pe care le-au avut în lucru polițiștii, nu cunosc încă faptul că un card bancar este un instrument de plată și nu unul de încasat. Pentru a primi o sumă de bani, este necesar a oferi contul IBAN asociat cardului și nu datele de pe card, nici de pe față, nici de pe verso. Acelea se folosesc pentru a efectua o plată.

Pentru a se reduce numărul cazurilor de furt în mediul on-line, Inspectoratul Județean Buzău recomandă cetățenilor următoarele măsuri de protecție împotriva tentativelor de fraudă:

  • analizează cu atenţie orice link primit prin reţelele de socializare  şi nu îţi introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului. Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (şi nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată.
  • ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăţi şi nu ca să încasezi banii pe card. Aşa că NU oferi datele (număr, data de expirare şi CVV2) altor persoane care susţin că îţi vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primeşti bani, iar dacă trimiţi codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată.
  • păstrează conversaţia doar pe chat-ul platformei şi nu discuta pe alte canale de comunicare.
  • nu accepta să-ţi dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut.  Plăţile prin livrare se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar).
  • uită-te după greşeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greşeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.