Actualitate

Cum va fi vremea în luna iulie. Estimările meteorologilor pentru următoarele săptămâni

După o primă lună de vară atipică, în care zile bune a plouat torential, pentru ca apoi arșița să pună stăpânire pe întreaga țară, și luna iulie va fi una cu vreme capricioasă. Va fi mai cald decât în mod obișnuit în sud-estul țării, dar și în rest, potrivit estimării meteorologice pe următoarele 4 săptămâni. Însă, după caniculă ar putea apărea și fenomenele extreme, precum ploile torențiale și vântul puternic.

Pentru început, săptămâna aceasta vom avea parte atât de zile cu instabilitate atmosferică accentuată, cât și cu vreme călduroasă, chiar caniculară. Astfel, până marți la ora 21:00 va fi în vigoare o informare de instabilitate atmosferică pentru toată țara, pentru ca de miercuri un val de aer foarte cald să pună stăpânire pe țara noastră și să persiste până la finele săptămânii.

“Luna iulie este cea mai caldă lună din an. Deci, ar trebui să ne așteptăm, în primul rând, la perioade cu vreme călduroasă și chiar caniculară, mai ales în partea de S-E a țării, dar nu sunt excluse nici perioadele cu instabilitate atmosferică pentru că, deși sunt mai puține comparativ cu luna iunie, în iulie mai putem avea parte de astfel de manifestări. La fel se poate întâmpla și în luna august. Numărul zilelor cu ploi vor mai scădea comparativ cu zilele ploioase din mai și iunie, luni care, de altfel, sunt cele mai instabile. Săptămâna aceasta, apreciem că în partea de S-E a țării, vremea va fi călduroasă toată săptămâna. Asta înseamnă temperaturi în jurul a 30- 32 de grade Celsius în zona de câmpie și un pic mai scăzute în zona de munte. În după-amiaza zilei de marți, miercuri și joi vom avea parte de perioade scurte cu averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat putem avea și cantități de apă mai însemnate”, a declarat pentru șansanews.ro meteorologul de serviciu de la ANM, Mihai Timu.

Tot de vreme foarte caldă vom vorbi și săptămâna viitoare, dar și în ultima decadă a lunii lui cuptor. În regiunea noastră, temperaturile se vor menține peste pragul de 30 de grade. Cu toate acestea, meteorologii nu exclud să mai fie zile în care după amiază, după o căldură sufocantă, să apară furtunile violente. Specialiștii ANM spun însă că astfel de episoade vor fi mult mai puține decât s-au înregistrat în cursul lunii iunie.

“În săptămâna 12-19 iulie așteptăm în partea de S-E a țării un regim termic al aerului ușor mai ridicat. În medie cu 1-2 grade Celsius față de normalul perioadei. Prin urmare, ne putem aștepta să avem și perioade cu caniculă pe lângă vremea călduroasă. Iar pentru a doua jumătate a lunii iulie, se apreciază că temperatura va avea valori normale pentru acea perioadă. Aceste estimări nu surprind, însă, fenomenele severe care pot apărea pe intervale foarte scurte de timp, 1-2 zile, adică putem avea un episod cu cantități mari de apă sau, de asemenea, cu un episod de temperaturi foarte ridicate.”