Actualitate POLITICĂ

Cum văd liderii politici proiectul Spitalului Municipal. Toți îl susțin, dar fiecare are viziunea lui

Ideea construirii de la zero a unui spital municipal în orașul Buzău este, cum era de așteptat, susținută de toți liderii politici de la nivelul județului Buzău. Fiecare dintre ei are, însă, propria viziune față de acest proiect, dar toți se declară dispuși să pună umărul la ridicarea unei unități medicale noi de care, în mod evident, întreg județul Buzău are mare nevoie. Primarul municipiului, pesedistul Constantin Toma, a declarat, recent, că a găsit un teren al municipalității pretabil pentru construirea spitalului și că, acum, caută finanțare pentru studiul de fezabilitate. De asemenea, deputatul PNL, Gabriel Avrămescu, liderul organizației  județene a PNL, a identificat și el, un teren, altul decât cel de care vorbește primarul orașului și susține că proiectul trebuie să strângă la o masă pe toți factorii principali de decizie din județ. La rândul său, deputatul userist de Buzău, Emanuel Ungureanu, a explicat, la Focus News de la Focus TV cum vede el dezvoltarea acestui proiect.

În acest context, deputatul Gabriel Avrămescu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că la nivelul județului, pe lângă Prefectură, să se înființeze un grup de lucru care să aducă laolaltă pe toți oamenii importanți ai județului:

„Trebuie să abordăm modelul CNAIR, în care se întâlnesc factori de decizie din județele care sunt traversate de autostrada A7 și să urmărească stadiul de implementare al autostrăzii, să facem în jurul Prefecturii, mai ales că prefectul este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și coordonează serviciile publice deconcentrate, printre care și DSP-ul, un astfel de grup de lucru la care să participe și autoritatea locală a municipiului Buzău și autoritatea locală din județul Buzău, împreună cu toți factorii de decizie din zona politică, inclusiv că suntem la putere sau în opoziție, toți trebuie să fim acolo, să ne spunem punctul de vedere ca să iasă cea mai bună variantă pentru buzoieni. Și probabil, săptămâna aceasta sau cea viitoare, prefectul va și lansa o astfel de invitație ca să căutăm cea mai bună soluție pentru un spital în municipiul Buzău sau în județul Buzău. Dacă municipiul nu poate, poate reușim, împreună cu alte UAT-uri să deblocăm situația asta și să trecem de la nivelul acesta de cuvinte și declarații la pași concreți.” a declarat deputatul PNL, Gabriel Avrămescu.

Primarul Constantin Toma a explicat la rândul său în ce stadiu se află demersurile sale, vizând viitorul Spitalului Municipal:

„Deocamdată am identificat un teren de câteva hectare, pentru că un spital trebuie să aibă în jurul său cel puțin un hectar și jumătate  sau două pentru a putea ieși ceva fezabil, inclusiv cu un parc, cu zonă de parcare. Bineînțeles, vom intra în această bătălie, vom aloca și bani prin bugetul pe care îl alocăm pe 10 februarie, atunci când activăm bugetul, vom intra cu un amendament, pentru că am identificat în PNRR și o sumă importantă. Vor intra cam 6-7 spitale de la 0. Deci competiția este extrem de dură și vom încerca să ne batem și noi și ne vom bate astfel încât să accedem la o asemenea finanțare, pentru că la 150 de paturi, cam 500.000 de euro este calculat patul, toată investiția cu toate dotările, investiția s-ar ridica la 75 de milioane de euro. Bugetul Buzăului nu va permite niciodată așa ceva. Important este să începem și pe parcurs să găsim alte surse care să ne ajute în acest demers, pentru că un spital municipal este ultra necesar pentru orașul nostru.” a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma


Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma

Deputatul userist Emanuel Ungureanu crede, însă, că noua unitate medicală trebuie să fie una foarte complexă care să permită tratarea cât mai multor afecțiuni:

„Vreau să facem și un cămin pentru vârstnici. Vreau să gândim, să fie aproape de o zonă care ne duce către autostradă. Să gândim un UPU de la zero și să avem 3 secții importante care sunt deficitare acum. Să avem o secție puternică de Pediatrie, pentru că nu ne permitem să facem și un spital pediatric, așa cum aș fi vrut, nu sunt bani suficienți. Să facem o secție puternică de cancer, care să aibă și partea de radioterapie, care nu există. Și să avem o secție importantă și de diabet. Avem o populație foarte în vârstă cu această patologie foarte prezentă. Pot fi 150-200 de paturi. Vreau să fie și un mic campus, o zonă unde să avem locuri de cazare gratuite pentru medici, astfel încât să atragem medici. Știu că a picat proiectul pentru blocul pentru medici, tocmai de aceea e nevoie să avem o zonă integrată, așa cum se face la Cluj la Spitalul de Copii, să fie și o zonă de parc. Să fie și o creșă și o grădiniță, să fie și un centru pentru comunitate. Deci teren în Buzău avem. Orice se poate spune că nu este, dar teren este din belșug ca să putem construi. Eu cred că terenul îl vom găsi foarte repede. Eu nu sunt axat să fie orgolii. Unde vreți voi, terenul este primul pas.” a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, la Focus News de la Focus TV

Așadar, iată că, proiectul Spitalului Municipal Buzău a început să stârnească polemici, în primul rând printre politicieni, dar și în rândul buzoienilor de rând. Rămâne de văzut dacă proiectul va depăși cu adevărat stadiul de vorbe și idei.