SĂNĂTATE

CUNOSCUTUL OFTALMOLOG DR.DELIA TACHE POVESTEȘTE EXPERIENȚA TRAUMATIZANTĂ TRĂITĂ ÎN ULTIMELE SĂPTĂMÂNI! Ce înseamnă cu adevarat boala COVID-19, ce o face să vadă lumea altfel

Cunoscutul doctor oftalmolog Delia Tache și-a deschis astăzi sufletul, vorbind deschis despre experiența trăită din momentul în care a fost diagnosticată cu infecție cu coronavirus, alături de soțul său, dr.Mihai Tache, specialist chirurgie plastică. Cei doi au dezvoltat boala în același timp, având aceleași simptome și cinci teste pozitive. Au fost externați după  ordinul ministrului Sănătății care a permis plecarea în domiciliu a asimptomaticilor, cei doi medici buzoieni numindu-se acum în glumă ”decreței”.  Citiți în cele ce urmează  un material marca șansanews.ro cu și despre dr.Delia Tache:

La începutul lunii iunie, o veste cădea ca un trăsnet asupra breslei cadrelor medicale, asupra foștilor pacienți dar mai ales asupra celor care trecuseră de curând pragul cabinetului oftalmologic în care oferă consultații dr.Delia Tache. Cunoscutul oftalmolog fusese diagnosticat cu COVID-19. La fel și soțul său, dr.Mihai Tache din Spitalul Județean, specialist Chirurgie Plastică. Toată lumea se întreba la acel moment dacă dr.Tache oferise consultații în zilele în care putea da mai departe coronavirusul. Răspunsul a venit acum din partea medicului care a acceptat să vorbească deschis cu noi. Da, dr.Tache a mers la cabinet având ușoare semne de boală, însă nici prin gând nu-i trecea la acel moment că a contractat virusul. Apăsată de grija că ar fi putut îmbolnăvi involuntar vreun pacient, dr.Tache povestește că a urmărit dacă vreuna dintre persoanele care au trecut pragul cabinetului său s-a îmbolnăvit ulterior și, din fericire, nu a regăsit pe nimeni pe lista bolnavilor cu COVID-19.

”Bănuiesc că eu am luat de la serviciu, în timpul unei manevre de desfundare de canale lacrimale, o intervenție care presupune lucru cu secreții oculare, cu atât mai mult cu cât persoana respectivă am regăsit-o în spital la câteva zile. A fost singurul contact mai îndelungat pe care l-am avut cu o persoană. Simptomele au apărut la circa 5 zile după această intervenție. În prima zi, marți seară, am avut o ușoară subfebrilitate, stare generală ușor alterată, ușoară durere de cap, puțină tuse. Am luat un paracetamol, a doua zi m-am trezit foarte bine. Am mers la serviciu, nici prin gând nu-mi trecea așa ceva.  Am crezut că a fost ceva trecător, însă spre seară, miercuri seară mai exact, simptomele au revenit. Dureri de gât, modificare de gust și miros. Soțul meu avea aceleași simptome. Joi dimineață nu am mai fost la serviciu, am chemat DSP pentru testare și așa a început povestea. Sunt convinsă că pacienții mei au fost foarte speriați, însă nu a fost nici un pericol pentru ei. Marți și miercuri, când aveam simptome ușoare dar nu mă gândeam că ar putea fi coronavirus, nu am făcut nici un fel de intervenție chirurgicală. Nu a fost nici un contact mai mare de 4-5 minute per pacient, am purtat mască, am respectat normele privind dezinfecția suprafețelor. Am urmărit, apoi, îndeaproape pentru că prima mea grijă a fost să nu fi făcut involuntar rău cuiva, dar nu a fost nici un bolnav confirmat ulterior din rândul pacienților mei”.

Soții Tache au fost internați în Spitalul Municipal din Rm.Sărat 13 zile. În tot acest timp, au manifestat exact aceleași simptome de boală, au avut aceeași evoluție. Au fost externați pozitivi după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a emis ordinul care a permis spitalelor să trimită acasă bolnavii pozitivi asimptomatici sau cu forme ușoare de boală.  Deși nu mai aveau nici un simptom de boală, cei doi soți au decis să rămână izolați până în momentul în care vor avea un test negativ. Test al cărui rezultat s-a lăsat așteptat. Abia marți seară, după cinci teste pozitive, cei doi medici au aflat că sunt, în sfârșit, negativi.

” Am avut cinci teste pozitive. Primul a fost un șoc, ne gândeam că ar putea fi, dar speram totuși să nu fie. Am fost luați de valul internării, al doilea test a venit la două zile de la internare, pentru reconfirmare, speranțele să fie negativ atât de repede erau foarte mici. De la cinci zile după internare nu am mai avut nici un simptom. Un alt test a fost la 7 zile, la o săptămână de la internare, a fost din nou pozitiv, n-am fost prea decepționați, dar la testul de 10 zile, care a fost din nou pozitiv, m-a dărâmat. Nu mai aveam simptome, tratamentul era redus foarte mult și, sincer, vestea că eram tot pozitivi a picat ca un trăsnet”.

Dr. Delia Tache vorbește și despre momentul mult așteptat, al revenirii acasă, după 13 zile.

”Am  foarte  multe animăluțe: am trei căței, 2 pisici, un arici, o broască țestoasă, prima grijă când am ajuns acasă a fost să le iubim. M-a schimbat foarte mult această experiență, parcă încep să descopăr oamenii, pe unii de bine, pe alții de rău, încep să văd mult mai multe lucruri, îți dai seama că practic sunt mai mult lucruri pe care nu le observai înainte și care sunt foarte importante.”

Deși a trecut repede, fizic, peste boală, dr.Delia Tache dezvăluie că după COVID-19 a rămas cu o sensibilitate a gâtului, vorbind despre dureri nemaitrăite până acum:


” Am rămas cu o  sensibilitate la gât. Am avut dureri foarte dubioase de gât, mă mai supăra și înainte pentru că beau apă rece și mănânc înghețată des, dar dureri ca de data aceasta nu am avut niciodată, era ca o gheară în jurul gâtului iar acum când  beau rece sau mănânc înghețată răgușesc și tușesc.”

Dr. Delia Tache va reveni joi la serviciu, la cabinetul său de oftalmologie, având un test negativ, în timp ce soțul ei, dr.Tache mai are concediu medical până pe 7 iulie, după care  va ma rămâne o vreme la domiciliu pentru a se reface și mai bine, dat fiind că în trecut a avut  probleme de sănătate și e important să se refacă întru totul.

După experiența trăită, a unui pacient cu COVID-19, dr. Delia Tache vorbește despre coronavirus ca fiind un ”parșiv” pe care nu trebuie să-l luăm, nicidecum, în râs. Medicul are și un mesaj pentru cei care contestă existența virusului și nu respectă regulile de prevenire a bolii:

”  N-am contestat niciodată că există așa ceva, am fost mai mult ca sigură că a existat, există și părerea mea este că va mai exista încă o perioadă destul de lungă, poate ani de zile. Nu e ceva de care să fim speriați fantastic de tare, e o boală extrem de contagioasă, dar nu e extrem de gravă pentru cei sănătoși. E de speriat și de temut pentru cei în vârstă și cu afecțiuni. Virusul a fost extrem de puternic la început, părerea mea e că s-a mai redus ca putere, dar nu e de neglijat, pentru că pe oricare din noi ne poate prinde pe picior greșit dacă lăsăm garda jos, dacă avem o perioadă mai proastă, mai stresantă, nu știm cum putem reacționa. E parșiv. Trebuie să ne protejăm fiecare cum putem.  Știm că am trecut printr-o perioadă de frustrări, de lucruri pe care nu le-am putut avea, dar să mai avem răbdare, fiecare din noi, pentru că există riscul să nu mai avem avea acces, din nou, la aceste lucruri, dacă situația cazurilor se întețește”.